TvObzor
AMC

Nova serija Dietland: Put do samoprihvaćanja
Objavljeno 8. lipnja, 2018.

Međunarodni Dan žena bio je idealan za televizijsku mrežu AMC da najavi datum premijere svoje nove serije “Dietland”, crne komedije u kojoj glavne uloge tumače Joy Nash (kojoj je ovo prva velika uloga) i Julianna Margulies (zvijezda hit-serije “Dobra žena”). Prve dvije epizode emitirane su u ponedjeljak, 4. lipnja, a finale sezone zakazano je za 30. srpnja. Podjednako osvetnička fantazija i iskreno putovanje do samoprihvaćanja, “Dietland” se temelji na istoimenom, kritički hvaljenom bestselleru autorice Sarai Walker iz 2015. godine. Crnohumorna je to i aktualna priča koja istražuje mnoštvo problema s kojima se danas suočavaju žene, uključujući patrijarhat, mržnju prema ženama, kulturu silovanja i nerealne standarde ljepote.

Plum Kettle (Nash) skrivena je autorica koja piše kolumnu “Dear Kitty” za Kitty Montgomery (Margulies), urednicu najpoznatijeg njujorškog modnog magazina Daisy Chain, a koja ju potom objavljuje pod svojim imenom. Plum cijeli život vodi bitku sa svojim izgledom i dok štedi novac za operaciju mršavljenja, tajanstvena žena ulazi u njezin usamljenički život. Sita je toga kako ju tretiraju i šefica i javnost te kreće na nezamislivo kompliciran put do samoprihvaćanja. Istovremeno, svi šuškaju o šokantnoj vijesti s televizije - o muškarcima optuženima za seksualno zlostavljanje i napad, koji nestaju i susreću se s preranom, nasilnom smrti. Plumin svijet preokreću dvije suparničke frakcije - jedna je sestrinstvo, koje je možda odgovorno za napade na muške mučitelje, a druga je ona koja propovijeda žensko osnaživanje. Rastrgana između starih saznanja i radikalnih novih krajnosti, Plum mora sama odlučiti što znači biti revolucionaran, jer “rat između spolova” postaje doslovan. Stoga jednom nogom stoji u objema skupinama, nastojeći pronaći smisao u mijenjaju svijeta i svojoj ulozi u njemu.

Kitty je glamurozna, divljački ambiciozna izvršna urednica u Austin Mediji, gdje nadgleda brojne časopise, uključujući Daisy Chain, koji je i pokrenula te od njega napravila brand, pa ima posebno mjesto u njezinu srcu. Pasivno-agresivna, samouvjerena i strastvena na najpovršniji mogući način, Kitty osjeća jedinstvenu povezanost sa svojim čitateljima, koje odmilja zove “moje djevojke” i uvjerena je da im doista pomaže. Autorica antidijetnog programa “Dietland” Verena (Robin Weigert) terapeutkinja je koja je izložila javnosti tajne obiteljskog programa gubitka kilograma kao piramidalnu shemu. Ona posjeduje ljepotu koja je prirodna i impozantna, a sa svojom zapovjedničkom pojavom uspjela je u naumu da njezina životna misija postane borba protiv svih oblika mizogine i rodne nejednakosti. Verena vodi “Calliope House”, kolektiv žena koje su bile marginalizirane, i dopire do Plum, želeći joj pružiti nov način pogleda na život. Njezina miroljubiva feministička načela dovedena su u sumnju kad podzemna skupina čuvara počinje uzimati stvari u svoje ruke i potresati patrijarhiju.

Adrian ANDREJEK

ŽANR: crna komedija

AUTOR: Marti Noxon

ULOGE: Joy Nash, Julianna Margulies, Robin Weigert, Tamara Tunie

MREŽA: AMC

DATUM: 4.6.

EPIZODA: 10

Možda ste propustili...

DOBRI PREDZNACI - EKRANIZACIJA KULTNOG ROMANA TERRYJA PRATCHETTA I NEILA GAIMANA

Apokalipsa nikada nije bila ovako šarmantno i dirljivo zabavna

DRUGA SEZONA FOX-OVA ŠPIJUNSKOG TRILERA “DRŽAVA U DRŽAVI”

Inteligentan, filmičan i politički triler koji odražava turbulentna vremena u kojima živimo