Ekonomija
POLJOPRIVREDNI INSTITUT OSIJEK: DAN POLJA PŠENICE I JEČMA

Zdunić: Širimo se na tržište Kuvajta i Gruzije
Objavljeno 7. lipnja, 2018.

Najveći izvoznik sjemena i sjemenske robe u Republici Hrvatskoj, Poljoprivredni institut Osijek održao je u srijedu već tradicionalnu manifestaciju Dan polja pšenice i ječma.

Svrha je ovog okupljanja stručnjaka i poljoprivrednika predstaviti i upoznati sortiment pšenice i ječma uz razmjenu informacija i iskustava iz područja oplemenjivanja, sjemenarstva i proizvodnje.

- Poljoprivredni institut Osijek radi sjemensku proizvodnju i izvoz svih kategorija sjemena, a naše sjeme izvozimo na tri kontinenta. Danas mogu ekskluzivno reći kako smo se u posljednjih nekoliko dana probili na vrlo zahtjevno tržište Kuvajta i Gruzije – istaknuo je izv. prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, i dodao kao su izuzetno ponosni na to.

- Pregovaramo s još nekoliko partnera iz zemalja s kojima još do sada nismo radili. A trenutno radimo s cijelim balkanskim prostorom i zemljama od Češke, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Turske, Irana, Gruzije, Kuvajta i zemljama Magreba. Spremamo se u Maroko i surađujemo s SAD-om i nekim zemljama zapadne Europe. Upravo među njima potražit ćemo našeg sljedećeg poslovnog partnera i vjerujem kako ćemo uspjeti ponajprije zato što imamo izuzetan sortiment – najavio je Zdunić.

Obilaskom polja okupljeni su vidjeli najznačajnije sorte pšenice i ječma u širokoj proizvodnji (sve se nalaze i na sortnoj EU listi) Srpanjka, Katarina, Felix, Kraljica, Renata, OS Olimpija, Silvija, Vulkan, Ficko, Tika Taka, ali i novije i nove sorte Galloper, El Nino, Waldinger, Fifi, Pepeljuga, Barcelona, Bubimir, Rujana i Tata Mata.

U posljednjih 50 godina Poljoprivrednom institutu Osijek priznato je 138 sorti ozime pšenice u Hrvatskoj te 60 sorata u inozemstvu. Posljednjih 27 godina OS – sorte pšenice proizvođači siju na 35 - 60 posto pšeničnih površina u Hrvatskoj te na znatnim površinama izvan naših granica. T.Eršek Cicvarić

U 50 godina Poljoprivrednom institutu priznato je 138 sorti ozime pšenice u RH te 60 u inozemstvu

Možda ste propustili...

O BUDUĆNOSTI SKUP EKONOMISTA EKONOMSKI FAKULTET OSIJEK

Ima li pozitive? Makroekonomski smo dobro, ali sve ostalo šepa

HRVATSKA NA DNU PO KVALITETI PODUZETNIČKE OKOLINE

Birokracija koči razvoj

ZABILJEŽENA VRLO ŽIVA AKTIVNOST

Raste broj investicija i dozvola u građevinarstvu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRAVEDNOST U LANCU OPSKRBE HRANOM

Europska komisija predložit će povećanje transparentnosti cijena

2

SAJAM OPG-OVA NA FAZOS-U

Dobro povezana znanost i struka

3

HRVATSKA NA DNU PO KVALITETI PODUZETNIČKE OKOLINE

Birokracija koči razvoj