Osijek
USAVRŠAVANJE U INOZEMSTVU

Četvero liječnika ide po nova znanja u Veliku Britaniju, Italiju i Njemačku
Objavljeno 7. lipnja, 2018.
Teme su karcinom prostate, invazivno liječenje boli UZV-om, poremećaj mokrenja te endoskopija

Četvero liječnika Kliničkog bolničkog centra Osijek - dr. med. Darija Venžera-Azenić sa Zavoda za liječenje boli, dr. med. Ivan Radoja sa Zavoda za urologiju, dr. med. Darija Šnajder s Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja te dr. med. Vlatka Konjik, voditeljica Odjela za dječju gastroenterologiju, hepatologiju, pulmologiju, alergologiju i imunologiju - ostvarilo je pravo na dodjelu novčanih sredstava za stručno usavršavanje u inozemstvu bolničkih liječnika – članova Hrvatske liječničke komore.

- HLK je objavio natječaj te će četvero liječnika iz osječke bolnice od ukupno njih 30 otići na usavršavanje u inozemstvo te od Komore dobiti stipendije. To znači mnogo ne samo za KBC Osijek već za cijelu Hrvatsku s obzirom na to da će liječnici učiti nove metode – prokomentirao je dr. med. Vedran Zubčić, predsjednik povjerenstva HLK-a Osječko-baranjske županije.

Konkretno, dr. Šnajder u Berlinu će učiti o novoj metodi liječenja karcinoma prostate, dok će dr. Konjik u Rimu proći trodnevnu radionicu o pedijatrijskoj endoskopiji, s naglaskom na terapeutsku pedijatrijsku endoskopiju. U Bristol će se uputiti dr. Radoja, gdje će učiti o poremećajima mokrenja.

- To mi jako mnogo znači, jer nitko u Hrvatskoj za sada nema licencu da može raditi urodinamsku obradu. U Hrvatskoj nas konkretno ima nekoliko koji smo specijalisti iz tog područja, a nitko nema završen tečaj prema standardima Međunarodnog društva za inkontinenciju. Učitelji su vrhunski stručnjaci iz tog područja, i to je velika stvar. Ljudi godinama odlaze liječnicima zbog poremećaja mokrenja i inkontinencije, a uzrok je nejasan – kaže dr. Radoja.

Dr. Darija Venžera-Azenić krenut će put Velike Britanije na radionicu o invazivnom liječenju boli, s naglaskom na ultrazvučno. Kaže kako se to u KBC-u Osijek, no pod kontrolom rendgena, obavlja već dugo, a ova će nova metoda omogućiti izbjegavanje zračenja i pacijentima i liječnicima.

- U sali budemo u pravilu dva dana tjedno i osam sati smo ozračeni. Puno bi nam značilo da se invazivno liječenje boli obavlja pod kontrolom UZV-a kako bi se smanjilo zračenje. Osim toga, to je i jednostavnija metoda – rekla je dr. Venžera-Azenić.

Marija MIHELIĆ

Trpimir Goluža

predsjednik HLK-a

USAVRŠAVANJE ODREĐENIH METODA

Predsjednik HLK-a, doc. dr. sc. Trpimir Goluža, pojasnio je da Komora općenito nastoji unaprijediti znanje i vještine liječnike te da je iznosom od 20 tisuća kuna po članu omogućeno usavršavanje za točno određenu metodu. Nakon povratka liječnici će primjenjivati metodu u sredini u kojoj rade.

- Obvezni su također održati predavanje o tome što su usvojili u inozemstvu kako bi se znanje dalje širilo - rekao je Goluža, najavljujući novi natječaj početkom srpnja, koji će biti namijenjen i liječnicima izvan bolničkog sustava - u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Hitnoj pomoći, zavodima za javno zdravstvo i sl. Dodao je da je usavršavanje u inozemstvu financirano isključivo sredstvima HLK-a.

IZOBRAZBA I U OPĆOJ MEDICINI

Osim navedenog natječaja, za kontinuiranu stručnu izobrazbu u općoj medicini Hrvatska liječnička komora povukla je 30 milijuna kuna iz EU fonda te će se u implementaciju krenuti početkom jeseni.

Zainteresirani će liječnici opće medicine moći besplatno dobiti vrhunsko nacionalno stručno usavršavanje u neposrednoj blizini mjesta gdje rade, a dobit će i bodove nužne za produžavanje licence.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI MATURANTI PRIMJER SVIM HRVATSKIM MATURANTIMA

Norijada bez intervencije
policije, nereda i brašna

2

OSIJEK POSTAO ŠOPING-ODREDIŠTE

Iz Srbije dolaze po bijelu
tehniku, a iz BiH po odjeću

3

EKOTRG - KULINARSKI SHOW

Delicije kuhara Andreja Kristeka na glavnoj tržnici

oglas