Regija
U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

U klaster se udružili i proizvođači sira
Objavljeno 6. lipnja, 2018.
Odlučili su se povezati u cilju povećanja proizvodnje, zajedničkog izlaska na tržišta i pokretanja lanaca opskrbe

DRENOVCI - Na inicijativu županijske tvrtke Agro-klaster d.o.o. sa sjedištem u Vinkovcima osnovana je udruga “Klaster proizvođača sira Vukovarsko-srijemske županije” za čijeg je predsjednika izabran Mijo Pranjić iz Drenovaca. Proizvođači sira i drugih mliječnih proizvoda odlučili su se povezati u cilju povećanja proizvodnje, zajedničkog izlaska na tržišta, pokretanja kratkih lanaca opskrbe, uvođenja i primjene novih znanja i tehnologija u proizvodnji te jačanja pojedinačne i ukupne konkurentnosti. Osnivačkoj skupštini nazočilo je šest većih proizvođača sira te predstavnici Županije, Općine Drenovci, LAG-a Šumanovci i Agro-klastera, kao krovnog klastera udruge. OPG Anje i Mije Pranjić, mljekara i proizvođača sira iz Drenovaca, proglašen je najboljim OPG-om u Hrvatskoj u 2017. godini kojemu je u sklopu istoimenog projekta dodijeljen i naslov “Zlata vrijedan”.

– Udruživanje će nam pomoći u birokratskim i marketinškim poslovima, što nam je iznimno važno jer sami, kao pojedinci tu ne možemo puno napraviti, a uz cjelodnevni rad na imanju nemamo ni vremena. Taj će dio na sebe preuzeti Klaster koji će obilaziti potencijalne kupce i predstavljati im paletu naših proizvoda, ne samo sir nego i ostale proizvode naših proizvođača udruženih i u druge klastere. A potom ćemo, ako bude interesa, zajednički poduzimati daljnje korake, rješavati dostavu, skladištenje i drugo - kaže Mijo.

Pranjići trenutačno mogu proizvesti 15 tona sira godišnje, a postoji mogućnost i povećanja proizvodnje jer sirovine ima dovoljno. Dnevno proizvode 600 litara mlijeka, a nakon gradnje nove farme koja počinje na jesen količina mlijeka povećat će se na 1000 litara dnevno. Uz svježe i meke, ovi vrijedni Drenovčani proizvode i druge vrste sira - polutvrde, tvrde, kuhane, dimljene i s raznim dodatcima - paprikom, vlascem, bučinim sjemenkama, vrganjima, češnjakom, paprom, peršinom, koprivom...

- Moram priznati da je zanimanje kupaca sve veće, ali nedostaje nam dobrog marketinga i promocije. Mislim da nam je zajednički nastup na tržištu bitan jer samo tako možemo biti konkurentni. Naši proizvodi moraju udovoljavati svim propisima, biti standardizirani, imati stalnu i ujednačenu kvalitetu i dovoljne količine na raspolaganju. Stalno sam po sajmovima i vidim da kupci sve više biraju domaće jer žele jesti zdravo i kvalitetno. Vjerujem da ćemo se uspjeti posložiti i svojim se radom i trudom izboriti za mjesto na tržištu - zaključuje.

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar ističe da je ovo četvrti specijalizirani klaster malih proizvođača u županiji. Do sada su klastere osnovali proizvođači jaja, orašastih plodova i proizvođača voća i proizvoda od voća. Sva ponuda bit će prezentirana na Jadranu, a predstavnici klastera sudjelovat će i na manifestacijama. Već je stigao poziv za nastup i promociju proizvoda u Baškoj na Krku i na Visu. O potrebama i mogućnostima suradnje razgovarat će se i s trgovačkim lancima.

- Naše proizvođače odlučili smo povezati u zajedničku priču i potaknuti njihovu proizvodnju jer udruživanje donosi brojne prednosti. Želimo iskoristiti mogućnosti koje nude EU fondovi jer malim se proizvođačima pojedinačno ne isplati graditi pogone i postrojenja jer imaju malu proizvodnju. Želimo ih povezati i pomoći im kako bi naši proizvođači imali sigurniju i bolju budućnosti - kaže Podolar.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
BIT ĆE JOŠ NOVIH KLASTERA

Svoje će klastere uskoro osnovati proizvođači suhomesnatih proizvoda, bobičastog voća, lubenica, ljekovitog industrijskog bilja, a povezat će se i proizvođači šparoga, bijelog luka i graha. ”Želimo napraviti i tržištu ponuditi košaricu naših domaćih autohtonih proizvoda. Kupce zanima čime raspolažemo i o kojim je količinama riječ. Trudit ćemo se svojim radom i kvalitetom izboriti za mjesto koje nam i pripada i vjerujem da razultati neće izostati”, zaključuje Podolar.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana