Dome slatki dome
ZAŠTITA OD OD POGLEDA

Prostor za sjenicu izaberite vrlo promišljeno
Objavljeno 7. lipnja, 2018.
Lijepi su mirni kutci u vrtu i prostori do kojih vodi vrtna staza

Sjenicu su nam vjerojatno donijeli stari Rimljani. Već u antičko doba ljudi su oblikovali i njegovali zelene zidove i hodnike.

U nas na gradnju sjenice pomislimo kada želimo imati sjenovit prostor za sjedenje, zaštićen od vjetra i pogleda. Sjenice, i iz njih izvedene drvene konstrukcije, mogu poslužiti i za druge namjene, primjerice kao zaklon za automobil, odlagalište za bicikle te različite ostale stvari.

Prostor na kojem ćete postaviti sjenicu izaberite pomno i promišljeno. Lijepi su mirni kutci u vrtu i prostori do kojih vodi vrtna staza te odakle se pruža lijep pogled na vrt i kuću. Sjenica je arhitektonski vrtni element i može biti različitih oblika. Jednostrane sjenice napravljene su od uzastopno postavljenih potpornih stupova na koje su prislonjene grede. Između potpornih stupova možemo postaviti ogradu tako da sjenica djeluje kao zid. S takvom sjenicom možemo neki prostor podijeliti u više dijelova, a može nam poslužiti i kao zaštita od vjetra i pogleda. Biljke penjačice na sjenici posebno lijepo dolaze do izražaja.

Natkriveni ulazi, prostori za sjedenje, terase i prolazi, odnosno dvostrane sjenice, nastaju kada s potpornim stupovima označimo neki prostor, koji potom prekrijemo dodatnim građevnim elementima. Između potpornih stupova možemo postaviti ogradu. Paviljon je vrtna kućica s tvrdim, zatvorenim krovom.

Gradnja sjenice

Detaljno planirajte gradnju svoje sjenice. U Baumaxu navode kako treba voditi računa pri izboru primjerenih građevnih elemenata i materijala, a mogu se kupiti i već gotovi građevni elementi, s kojima ćete sjenicu postaviti jednostavno i jeftino. Drveni građevni elementi moraju biti dubinski impregnirani, jer samo na taj način imaju dugogodišnju zaštitu od gljivica, truleži i nametnika.

Stabilnost sjenice ovisi o vertikalnim potpornjima. Neka drveni stupovi budu debljine od 9 do 16 centimetara i visine najmanje tri metara. Neka međusobno ne budu udaljeni više od tri metra kako se grede koje leže na njima ne bi savile. Neka stupovi budu učvršćeni bar 60 centimetara duboko u tlu. Za to je primjeren betonski temelj, na koji pričvrstite plosnati držač za stup ili metalni nosač, koji zabijete u tlo.

Neka i grede koje leže na stupovima budu stabilne, jer moraju nositi krovne i poprečne letve. Kod višestranih sjenica preporučuje se najprije vodoravno pričvrstiti jednu stranu. Ako za krovnu konstrukciju upotrebljavate pojedinačne letve, postavite ih na razmak od 40 do 60 centimetara. Krovni pokrov postavite pomoću montažnih ploča, poliesterskih krovnih ploča, valovitog poliestera… Ako umjesto krovnog pokrova na krov postavljate drveni luk, možete posaditi biljku penjačicu, koja će obrasti krov. Ako na pod sjenice položite rešetku od letava, drvene daske, drvene pločice, kamene ili betonske ploče, dobit ćete tvrdu, ravnu površinu za vrtni namještaj, na kojoj nećete prljati obuću. Prilikom upotrebe drvenih pločica preporučuje se podloga od konstrukcijskog drva.

Pocinčane spojnice za drvo svih vrsta služe da sjenicu sastavite doista profesionalno, trajno i stabilno.

Zaštita od pogleda

Prihvatite se posla prema istom redoslijedu kao i kod sjenice. Najprije u tlo pričvrstite stup, potom na podlozi širine zaštitne ograde odredite gdje mora stajati sljedeći stup. Zaštitnu ogradu pričvrstite tako da na gornjoj strani bude vodoravna. Pazite da okov na obje strane bude pričvršćen na istoj visini. Ogradu potisnite u okov na stupu te ju pričvrstite vijcima.

Biljkama penjačicama vrt možete vrlo privlačno oblikovati. Sjenice obrasle tim biljkama nude odličnu zaštitu od pogleda i vjetra te pružaju izvrstan pogled. Važno je izabrati pravu biljku, koja će ispuniti sve vaše želje. Većina penjačica u jesen odbaci svoje listove - zelene su samo ljeti te samo tada nude zaštitu od vjetra i pogleda. S njima lijepo možemo doživjeti promjene godišnjih doba. Zimzelene penjačice, kao što su bršljan i kurika, zimi također uljepšavaju sjenicu svojim zelenilom. Cvjetovima bogate penjačice uvijek su posebno privlačne. Biljke s neprimjetnim cvjetovima, kod kojih je najvažnije njihovo lišće, obično su vrlo guste i idealne za zaštitu od vjetra i pogleda. Neke biljke, kao što je divlja lozika ili hortenzija penjačica, u jesen dobiju posebno lijepe boje. Pripazite i na zahtjeve pojedine biljke; ruže penjačice iziskuju osunčana i prozračna mjesta, a hortenzija penjačica i bršljan trebaju polusjenovito ili sjenovito područje. Vodite računa i o tome da biljke penjačice često trebaju vrlo snažne drvene konstrukcije koje će nositi njihovu težinu i više godina. Kao i ostale biljke, i penjačice iziskuju redovitu njegu, kao što je zalijevanje, gnojenje i orezivanje.D.Pejić

Treba voditi računa pri izboru primjerenih građevnih elemenata i materijala, a mogu se kupiti i već gotovi elementi

Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna