Sport
DANIJEL PRANJIĆ

Siguran sam da bih još mogao igrati za Hrvatsku!
Objavljeno 6. lipnja, 2018.
- Prošle sezone sam bio izabran za najboljeg lijevog bočnog igrača ciparske lige, kaže Pranjić

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Danijel Pranjić ovih dana živi sto na sat. Prati sve što se događa oko “vatrenih”, ali glavna mu je preokupacija projekt “Utakmica života” zbog kojeg je stalno na relaciji Zagreb - njegova Orahovica - Belišće, gdje žive supruga Vlatka, kćerka i sin.

- “Utakmica života” ide prema planu, ali ima mnogo posla. Za nekoliko dana, 10. lipnja, igra se veliki finale, nakon kojega će se znati tko će od nogometaša amatera potpisati jednogodišnji profesionalni ugovor sa zagrebačkim Dinamom - kaže Pranjić, koji će nakon “Utakmice života” i kratkog odmora via Cipar, u redove Anorthosisa, gdje je proveo i prošlu sezonu. Iako mu je na leđima 36, u godinama je kada neki nogometaši već uživaju u mirovini, Pranjić kaže: “Igram kao u najboljim danima.”

- Ma kakva mirovina, još se osjećam dobro i spremno, pa prošle sezone sam izabran za najboljeg lijevog bočnog u cijeloj ligi. Poslodavci su jako zadovoljni mojim igrama, zadovoljan sam i ja na Cipru, ponudili su mi novi ugovor i odlučio sam ostati još godinu dana u Anorthosisu. U klubu ostaje i Gordon Schildenfeld, uživamo i zašto ne ostati kad je dobro.

Dosta je lutanja

Njegov i Šifin Anorthosis završio je na trećem mjestu ciparskog prvenstva. Prvo mjesto ostalo je neuhvatljivo jer APOEL je na Cipru nešto kao Dinamo u Hrvatskoj. Možda još uvijerljiviji i dominantniji.

- Sezona je bila dobra i sam sam se iznenadio kvalitetom ciparske lige. U Hrvatskoj se malo zna, postoje predrasude o ciparskom nogometu, ali prva liga je kvalitetna i ima nekoliko doista dobrih momčadi. Uostalom, APOEL je igrao u skupini Lige prvaka, a Apollon u skupini Europske lige.

Pranjić je među tim igračima APOELA ili Apollona, ali i svim ostalima izabran za najboljeg igrača na lijevoj strani, a poznato je da Hrvatska godinama muku muči s lijevim bokom. Otkako je Pranjić otišao, na toj poziciji nemamo pravo i stalno rješenje.

- Mislim da se taj problem neće riješiti još godinama. Što imamo - imamo, ali ne smijemo stalno mijenjati i lutati. Najvažnije je da igrač kojeg izbornik stavi na tu poziciju ima njegovo puno povjerenje, ali i povjerenje javnosti. Prema meni naš najbolji lijevi bočni je trenutačno Ivan Strinić, dečka treba podržati i forsirati na toj poziciji - dodaje Pranjić, koji je u reprezentaciji proveo 12 godina, a onda ga je 2016. Ante Čačić prestao zvati.

- Nije prepotentno, ali kako igram, mislim da za mene još uvijek ima mjesta u hrvatskoj reprezentaciji, ne samo u kadru, vjerujem da bih mogao biti među prvih 11! Nažalost, kod nas se ne prati dovoljno ciparska liga i ljudi nemaju pojma kako igram, ali ja znam što mogu...

Nitko kao Niko

Pranjić kaže kako nema gorčine zbog reprezentacije i zbog toga što je “odbačen”, ali u glasu mu se osjeti razočaranje. No, to je završena priča, a kao i svaki prosječni Hrvat budnim okom prati Dalića i “vatrene” koji se spremaju za put na SP u Rusiji.

- Imamo jaku reprezentaciju, sjajne pojedince u velikim klubovima, sad je najvažnije uz dobar rad stvoriti pravu, pozitivnu atmosferu. Ako nema dobre atmosfere, sve ode nizbrdo.

Znači li to da Hrvatska prethodnih godina na velikim natjecanjima nije imala dobru atmosferu?

- Ma ne, ali smo imali neke krive pristupe, uvijek nekako dobro krenemo, pa se ispušemo. I zato izbornik Dalić mora pripremati momčad za polufinale, a ne samo za utakmice u skupini. Mi smo se uvijek nekako pripremali za prvu ili drugu utakmicu, a velike momčadi uvijek gledaju naprijed, treninzi se slažu po tome kao da ćeš do kraja ostati na SP-u.

Pranjić kaže kako ne poznaje izbornika Dalića, nikada nije radio s njim, ali prema onome što je čuo, sviđa mu se odluka da baš on sjedne na klupu “vatrenih”.

- Čovjek je u kratko vrijeme vratio reprezentaciju narodu, i to je jako važno. Treba i izborniku i igračima dati punu podršku, važno je da imaju tu pozitivu.

Iako ga je Slaven Bilić promovirao u hrvatskog reprezentativca, neko vrijeme je bilo nesuglasica na toj relaciji.

- Bilo pa prošlo, sve smo izgladili.

O Anti Čačiću nije želio govoriti, a hrvatski izbornik kojeg najviše cijeni je Niko Kovač.

- I kao trener i kao čovjek, Niko je ispred svih. Imao sam dobar odnos s njim, znao sam da će jednog dana napraviti veliki rezultat kao trener, jer njegova silna energija i rad morali su doći na naplatu. Otišao je u Bayern, a to je sami vrh europskog i svjetskog nogometa.

Od Orahovice do Bayerna

Pranjić zna o čemu govori, uostalom i sam je nosio dres Bayerna.

- Bile su to prekrasne godine. Krenuo sam iz Orahovice i iz NK Papuk stigao u Osijek, pa bio na kaljenju u Grafičaru i Belišću. Slijedio je povratak u Osijek, gdje mi je Milan Đuričić dao pravu šansu, objeručke sam je iskoristio i ostalo je povijest. Slijedio je odlazak u Dinamo, pa preko Nizozemske u redove velikog Bayerna. Poslije sam igrao u Portugalu i Grčkoj. Nije loše za dečka koji je počeo u Papuku. Moji nogometni snovi su se ispunili.

Nekada je sanjao i BMW. Razgovarali smo davno, dok je još igrao u Osijeku i na pitanje što će učiniti s prvim velikim novcem koji zaradi, kao iz topa je ispalio: “Kupit ću si BMW.”

- I kupio sam ga, Z4 dvosjed. Mladost, ludost. Iz ove perspektive mogu samo poručiti mladim dečkima - ne kupujte skupe i brze automobile, i onaj sasvim obični vas može odvesti od točke A do točke B. Ulažite u nešto drugo, nekretnine, znanje, bilo što, samo ne u potrošne i prolazne stvari. Sad iz mene progovara iskustvo i sasvim drukčiji pogled na život, godine nose svoje.

Pranjić ih ima 36, nakupilo se iskustva, ali nogometa se nije zasitio. Uostalom, uskoro ga čeka Cipar, nova runda priprema, borba u Europi i na tamošnjim terenima.

Sa sjetom govori o reprezentaciji, EURU u Austriji i Švicarskoj gdje je igrao nogomet života i bio jedan od naših najboljih igrača, nikako ne može zaboraviti tu 2008. i preboljeti poraz od Turske, prisjetio se i SP-a u Brazilu 2014., ali o tome više čitajte u posebnom prilogu Glasa Slavonije, koji izlazi u petak, 8. lipnja.

Ivana LIOVIĆ

podrška

CIJELA HRVATSKA MORA STATI UZ DALIĆA I VATRENE

Osijek je lijepa hrvatska priča

Pranjić prati što se događa u hrvatskoj nogometnoj ligi, a posebno ga veseli priča oko NK Osijek.

- Naravno da mi je drago zbog ovoga što se događa u Osijeku, to je pozitivna priča HNL-a. Ulaže se u infrastrukturu i u momčad, a kad se te dvije stvari spoje, rezultat ne može izostati. Slavonija kao regija mora imati momčad koja pripada u hrvatski vrh. Nažalost, Cibalia je ispala iz Prve HNL, tako da je ova priča s NK-om Osijek doista dobra i svima potrebna. Da, u HNL-u mi se sviđa i Rudeš, u drugom dijelu sezone su zasluženo ponijeli naslov - hit prvenstva.

Momak koji je krenuo iz NK Papuk dva je puta bio srebrna kopačka nizozemske lige, a bio je i u dva finala Lige prvaka s Bayernom