Svijet
ALEKSANDAR VUČIĆ O KOSOVU:

Ako krenemo s vojskom, imamo rat protiv NATO-a
Objavljeno 6. lipnja, 2018.

Odgovarajući na novinarsko pitanje može li Srbija “nakon učestalih napada na Srbe i nagađanja prištinskih medija o raspoređivanju snaga sigurnosti” na kosovsko-srpskoj granici poslati tisuću srpskih vojnika i policajaca, kako to predviđa Rezolucija 1244 UN-a, srpski predsjednik Aleksandar Vučić odgovorio je kako je “činjenica da velike sile ne priznaju, odnosno nemaju namjeru uvažiti, Rezoluciju 1244, za nas samo znači da mi imamo vrlo male mogućnosti nešto učiniti”.

- To nije pravo i to nije pravično, ali mi se borimo u skladu s vrlo malim mogućnostima i unutar vrlo uskog manevarskog prostora i naše je da se borimo - rekao je dramatično Vučić i objasnio kako je on osobno “u povodu ideje o povratku tisuću vojnika upozoren da ćemo, ako to pokušamo, doći u sukob s najvećom vojnom silom na svijetu.

- Ako pokušate ući sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to tretirati kao neprijateljski akt - prenio je Vučić upozorenje koje je dobio s visokog mjesta, dodavši kako je više puta uspoređivao situaciju, “recimo, s rezolucijom o Jeruzalemu, gdje su zapadne sile odbacile Trumpov pritisak da svoja veleposlanstva premjeste u taj grad, kako je učinila Bijela kuća, opravdavajući se kako bi to bilo u suprotnosti s rezolucijom o Jeruzalemu”.

- Ja sam im tada rekao da se svi zajedno ponašaju protupravno kad ruše Rezoluciju 1244, a oni onda sliježu ramenima, pogledavaju u svoje savjetnike i... ništa – razočarano će Vučić novinarima.

Njegova je poruka narodu da je “to ozbiljna situacija” i da te ljude ne zanima ni pravo ni Rezolucija 1244, nego samo sila i činjenično stanje i “mi u skladu s tim moramo se truditi sačuvati mir i sigurnost kako bismo svi gradili bolji život i jače gospodarstvo”. Srpski predsjednik drži kako Albanci “imaju samo jedan san, a to je zauzimanje sjevera” Kosova, i to isključivo zbog energetskih potencijala tog dijela Kosova, bivše srpske autonomne pokrajine. M.Flego

Najčitanije iz rubrike