Regija
KREDIT ZA NOVA ULAGANJA

Za županjske ulice desetak milijuna kuna
Objavljeno 6. lipnja, 2018.

ŽUPANJA

Gradsko vijeće najkasnije će početkom srpnja donijeti odluku o kreditnom zaduženju Županje za desetak milijuna kuna na rok otplate od osam godina, koji će omogućiti pokretanje novog investicijskog ciklusa u gradu. U ožujku je, podsjećamo, donesena odluka o tome da se dugoročnim kreditom od 6,8 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke refinanciraju postojeći krediti kod HPB-a i Croatia banke. Kako je tada pojasnio gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević, povoljniji uvjeti kreditiranja, odnosno fiksna i gotovo dva postotna poena niža kamata, bili su razlozi za donošenje takve odluke. Riječ je o kunskom kreditu, bez valutne klauzule, čime se odmah eliminira valutni rizik. Refinanciranjem će se gotovo prepoloviti dosadašnji anuiteti spomenutih kredita, koji su bili oko tri milijuna kuna godišnje, čime je otvoren prostor za nove mogućnosti i investicije. Grad i u 2018. nastavlja gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture radi podizanja kvalitete življenja u svim dijelovima grada.

- Pred Gradom Županjom su brojne i poprilično velike investicije i mi ih, unatoč dobroj situaciji u proračunu, nećemo moći isfinancirati vlastitim sredstvima. U potrazi smo za što povoljnijim kreditom i očekujem da ćemo najesen u Županji ponovno pokrenuti gradnju - najavljuje Miličević.

Donošenje odluke o kreditnom zaduženju je u skladu sa zakonom kojim je propisano da se Grad može zadužiti 20 posto od izvornih prihoda na godišnjoj razini. Na temelju odluke Gradskog vijeća, Županja će zatražiti suglasnost Vlade RH, a gradonačelnik će potom zaključiti ugovor s bankom. Realizacija spomenutih investicija trebala bi krenuti početkom jeseni i do kraja godine biti završena. Kreditnim zaduženjem na iznos od 10-ak milijuna kuna, zahvaljujući spomenutom reprogramiranju, ukupni anuiteti ponovno će biti oko tri milijuna kuna godišnje, što je iznos koji Grad Županja bez problema podmiruje.

Gradonačelnik Miličević zadovoljan je punjenjem gradskog proračuna i ističe da su od siječnja do lipnja ove godine prosječno uprihodovana više od dva milijuna kuna mjesečno od poreza i fiskalnog poravnanja.

- Ako se ovakav trend nastavi, a ne vidim razloga da ne bude tako, u ovoj bismo godini mogli ostvariti oko 24 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak, a imali smo projekciju na 22,3 milijuna kuna. Novi Zakon o financiranju lokalne samouprave Gradu Županji stvarno je jako puno pomogao i sada si, nakon pet mjeseci njegove primjene, postavljam jedno tehničko pitanje: kako bismo mi uopće funckionirali da smo ostali na starim prihodima? - kaže Miličević. Napominje da se porezni prihodi usmjeravaju u tekući život i društvenu nadgradnju i da vjeruje kako je vidljivo da Grad sufinancira sve aktivnosti koje se događaju u Županji. Pojašnjava da se ni jedna investicija u gradu veća od milijun kuna ne može raditi bez kredita.

- Komunalnog doprinosa nema, a sredstva od komunalne naknade idu za tekuće održavanje. Ako želimo nešto napraviti, nemamo prostora i moramo uzeti kredit - zaključuje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Ulice, cesta, reciklažno dvorište
Riječ je o rekonstrukciji i uređenju Ulice dr. Ante Starčevića i Oble te dijela Ulice dr. Franje Račkog. U planu je i gradnja ceste iza tvornice Same Deutz Fahr Žetelice, gdje se gradi energana. Dio sredstava bit će usmjeren i u izgradnju reciklažnog dvorišta jer su se pojavile neke nove okolnosti, a riječ je o velikoj investiciji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike