Regija
NAJBOLJI U ŽUPANIJI

OPG Bošković kandidat u akciji “Zlata vrijedan”
Objavljeno 6. lipnja, 2018.

CERNA

Inovativni poljoprivrednik iz Cerne kod Županje Mirko Bošković jedan je od kandidata u gospodarskoj akciji “Zlata vrijedan”, u kojoj se peti put odabire najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Svaka županija predlaže svog kandidata koji ulazi u finalni krug, proglašenje najboljeg OPG-a je krajem ovog mjeseca.

Pionir navodnjavanja

Odabir Mirka Boškovića pravi je potez jer on na svom OPG-u utjelovljuje sve ono najbolje što se može vidjeti u povrtlarstvu i ratarstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je pionir u sustavnom navodnjavanju povrtlarskih kultura, ali i lubenica i dinja, a od prije koju godinu i šparoga. Još prije šest godina Bošković bio je među rijetkim poljodjelcima koji je navodnjavao svoja polja jer, kako je govorio tada, bila bi grehota ne iskoristiti vodotoke koji prolaze u blizini njegove njive.

Tada nam je pričao kako godinama razmišlja o navodnjavanju jer se bavi i povrtlarskim kulturama koje bez dovoljno vode ne mogu dati dobar prinos, a kada je shvatio da od pomoći države neće biti ništa, odlučio je krenuti sam, pa što bude.

- Uzeo sam kredit i prije četiri godine izgradio sustav za navodnjavanje, tzv. linearni, koji kombiniram sa sustavom kap po kap. Potrošio sam milijun kuna, ali mi nije žao, jer urod je mnogo veći nego prije. Radi se o sustavu cijevi i štrcaljki na kotačima koje pokreće motor. Programirano je koliko je potrebno litara vode po četvornom metru i cijeli sustav koji crpi vodu iz kanala uz polje polako se kreće i natapa usjeve. Cijela konstrukcija koja zahvaća 176 metara kreće se brzinom od 40 metara na sat i navođena je satelitski, ali jedan radnik mora dežurati kako nešto ne bi krenulo po zlu – pričao nam je tada Mirko Bošković i nabrajao koje kulture planira zasijati ili saditi kako bi najbolje iskoristio sustav u koji je uložio svoj novac te ponosno pokazivao korijen šećerne repe koji je nekoliko puta veći od onoga koji nije navodnjavan.

Ne boji se novog

Bošković je hrabar poljodjelac koji hrabro ulazi u nove proizvodnje i organizira istomišljenike pa je prije nekoliko godina počeo s proizvodnjom šparoga koje su se pokazale jako kvalitetnim. Od 52 tone proizvedene prošle godine više od pola je otišlo u izvoz, a ovogodišnji prinos će, prema do sada ubranim količinama, biti još veći. Kvaliteta je vrhunska, što je pokazala i ocjena grupacija REWE prema kojoj je kvalitetnija od talijanske. Udruga proizvođača šparoga, Vinkovačka šparoga, ima deset zadrugara i 17 kooperanata, ukupno pod ovom delicijom ima 60 hektara i prosjek je pet tona po hektaru, a dobit i do 50 tisuća kuna po hektaru.

Bošković kaže da je prošao na natječaju Ministarstva poljoprivrede za mjere pomoći za plasteničku proizvodnju pa otvara hektar plastenika, gdje će uzgajati voće i povrće koje traži tržište i koje dogovori s kupcem.

- Hoće li to biti jagode ili paprike, vidjet ćemo što traže kupci – zaključuje Mirko Bošković iz Cerne, možda nositelj titule “Zlata vrijedan” jer on zaista i jest zlata vrijedan.

Miroslav FLEGO
Radi kako misli da je najbolje

Mirko Bošković kaže kako mu ulazak u finale izbora za najbolji OPG ne znači puno jer i dalje će raditi kako može i kako je mislio da je najbolje.

- To što sam finalist i jedini iz naše županije ne znači mi ništa, iako mi je drago jer i to je uspjeh. Teško da ću pobijediti jer prošle godine najboljim je proglašen OPG iz Vukovarsko-srijemske županije pa je malo vjerojatno da će i ove pobjednik biti iz iste županije, kada toliko dobrih OPG-ova ima diljem Hrvatske. Više ne uzgajam šećernu repu jer nemam dovoljno zemlje. Grašak imam na 13 hektara i upravo smo ga jučer ovršili, paprika je na više od hektara, lubenice na dva i šparoge na devet hektara. Salatu koju smo imali već smo isporučili. Inače, sve isporučujemo Vinki, pogonu za preradu voća i povrća kod Vinkovaca, i jednom trgovačkom lancu – kaže Bošković i već planira nove poslove.

Prošao je na natječaju Ministarstva poljoprivrede pa otvara hektar plastenika

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike