Regija
VISOKE TEMPERATURE UBRZALE ZRIOBU

Žetva ječma nikad ranije, još u svibnju zažutjela se pšenica
Objavljeno 6. lipnja, 2018.

Vezani članci

ZADOVOLJNI PRINOSOM

Stočni ječam 4,8 tona po hektaru

BELI MANASTIR

Prvi otkosi ječma na obradivim površinama Osječko-baranjske županije pali su posljednjeg dana svibnja. Jesenas su ratari tu kulturu posijali na između 12 i 15 tisuća hektara, što je približno 23 posto ukupno ječmom zasijanih površina u Hrvatskoj. Žetva ječma, slažu se seljaci, nikada nije počela ranije.

Najviše u Novu Gradišku

- Žetvu ječma najranije smo počinjali sredinom lipnja, a do tada će ovogodišnja žetva vjerojatno biti završena - kaže Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Karanca, koji je ječam posijao na približno 80 hektara. Prvi otkosi na njegovim oranicama pali su 2. lipnja, a najveći dio ječma, onog pivarskog, odvozi u silose Slavonija slada u Novu Gradišku.

- Prinosi su prosječni, proteini i vlaga u granicama - kaže Sabo, ističući kako su poprilično ranu sjetvu prouzročili klimatski uvjeti, što je dovelo i do nešto slabijih prinosa.

Zbog za svibanj izrazito toplog i sušnog vremena ranije će početi i žetva pšenice. Tvrdi kako pojedini ratari žetvu pšenice mogu početi već krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna. Za start su spremni kombajni Saše Pavkovića, poljoprivrednika iz Luča.

- U skidanje ječma, koji sam posijao na 30 hektara, planiram krenuti ovoga tjedna. Čini mi se da prinos neće biti baš dobar, ali što je, tu je - priča, ističući kako se odlučio za pivarski ječam, koji će odvoziti u Novu Gradišku.

Na istom će mjestu završiti i ječam koji je jesenas na nešto manje od 35 hektara površina posijao Lajoš Kolar iz Suze. Njegovi će kombajni u njive poći ovoga tjedna, najkasnije u subotu. Ni on se ne sjeća ranijeg početka žetve.

- Ječam lijepo izgleda. O prinosima ću više moći govoriti kada počne žetva, ali pretpostavljam da će biti dobro ako prinos bude 5,5 tona po hektaru, što je manje od prošlogodišnjih 6,5 tona - kaže Kolar, dodajući da ga vrlo brzo čeka i žetva pšenice, koja je još u svibnju bila žuta.

Nepunih 20-ak dana od žetve pšenice dijeli i tvrtku Anabela, u vlasništvu Ive Matijačića. Kao i ostali, u žetvu ječma nikada ranije nije krenuo.

- Zajedno s kooperantima, ječam smo posijali na 270 hektara. Očekujemo dobre prinose, između 7 i 8 tona po hektaru, a cijeli urod odvozimo u Novu Gradišku - kaže Matijačić.

Nezaobilazna tema razgovora s baranjskim poljoprivrednicima bila je cijena pšenice, koja bi, svi se slažu, trebala biti između 1,20 i 1,40 kuna po kilogramu. No to su, zasad, samo njihove želje, a realnost će sigurno biti drukčija.

Raste interes

Kako ističe Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, interes za ječam je na području Osječko-baranjske županije porastao, a trend rasta se nastavlja. Ove godine očekuje se, kaže, prosječni prinos od 4 tone po hektaru.

- Žetva ječma zaista nikada ranije nije počela. Formalno, njezin je početak bio 31. svibnja, što je iznimno rano, jer je prijašnjih godina početak žetve ječma uvijek bio oko Svetog Ivana Krstitelja, 24. lipnja. Ove je godine to gotovo mjesec dana ranije, isključivo zbog klimatskih uvjeta - dugo kišno razdoblje, pa izrazito hladno i u konačnici dugo sušno razdoblje s toplinskim udarima, zbog kojih će prinosi biti nešto manji. Za očekivati je, stoga, da će ranije početi i žetva pšenice - ističe Nad, dodajući kako je sada najvažnije skinuti ječam i spremiti ga u skladišta.

Tek kada se bude formirala cijena pšenice, dodaje, bit će poznata i cijena ječma, koji je obično nešto skuplji od pšenice.

- Slavonija slad formalno je prijam pivarskog ječma u Novoj Gradiški počeo u ponedjeljak. Plan otkupa je 60.000 tona. Prošle godine izvezeno je 2000 tona slada za približno 280.000 eura, iz čega se vidi da naš ječam ima dobru prođu na vanjskom tržištu, najviše belgijskom - kaže Nad, dodajući kako je povećanje površina pod ječmom, ali i uljanom repicom, dokaz da se proizvođači sve intenzivnije usmjeravaju prema jesenskoj sjetvi kako bi izbjegli probleme zbog klimatskih promjena, koje su sve izraženije.

Žetvu ječma prekjučer su počeli i beljci. Kako ističu, ječam je zasijan na 1528 hektara. Riječ je o nešto manjim zasijanim površinama nego prošle godine, uglavnom zbog trogodišnjeg plodoreda, koji se primjenjuje na oranicama Belja. “Kao i dosadašnjih godina, većina ječma s beljskih oranica zbog svoje će kvalitete biti plasirana na tržište pivarskog ječma, a manji će se dio koristiti u proizvodnji stočne hrane u TSH Belje”, kažu u Belju.

Na zasijanim površinama u Hrvatskoj (jesenska sjetva) dominira pšenica (142.000 hektara), a slijede ječam i uljana repica, na po približno 54.000 hektara. U Osječko-baranjskoj županiji, u kojoj je približno 212.000 hektara obradivih površina, jesenas je zasijano između 12.000 i 15.000 hektara ječma. U skladu s tim, planiran je i manji opseg proljetne sjetve.

Ivica GETTO
Požnjeven ekološki ječam

Poznati poljoprivredni proizvođač iz Marjančaca Branko Kokić žetvu svog ekološkog ječma završio je prije pet dana na svih 11 hektara. Prošle je jeseni prvi put zasijao ječam i s prinosom od 6 tona po hektaru, koji je vrhunski, iznimno je zadovoljan. Ječam je privremeno uskladištio i trenutačno čeka potrebni certifikat, nakon čega će ječam biti spreman za prodaju. Najvjerojatnije je da će zbog svoje kvalitete ići u izvoz. L.A.

12 - 15

tisuća hektara zasijano je ječmom u Slavoniji i Baranji, što je 23 posto ukupnih površina pod ječmom u Hrvatskoj

Cijena ječma ovisi o cijeni pšenice, za koju ratari očekuju da će biti 1,20 - 1,40 kuna po kilogramu

izvoz

NAŠ JE JEČAM CIJENJEN, OSOBITO NA BELGIJSKOM TRŽIŠTU

Najviša cijena za domaći jari ječam

Za domaći ječam proizvođači će dobiti pet posto višu cijenu od cijene pšenice, za strane sorte 15 posto, a za jari domaći ječam 20 posto višu. Na hrvatskom tržištu u veljači 2018. prosječna otkupna cijena pšenice iznosila je 1,11 kuna za kilogram, što je identično prosječnoj mjesečnoj cijeni iz prethodna dva mjeseca. Kada se usporedi cijena pšenice iz prošlogodišnje veljače, bilježimo neznatan pad prosječne otkupne cijene, za 0,89 posto. Cijena stočnog ječma trebala bi biti između 0,90 i 0,98 kuna za kilogram. I.G.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike