Sport
HNS “UBIO” SVAKU NADU

Cibalia sljedeće sezone igra u Trećoj HNL “Istok”
Objavljeno 4. lipnja, 2018.
Nekada ugledni prvoligaš danas je ruševina od kluba, pa će Cibalia stoti rođendan dočekati među trećeligašima

U ponedjeljak je ugašena i posljednja nada Cibalije da će dobiti licencu za Drugu hrvatsku nogometnu ligu! Izvršni odbor HNS-a na svojoj je sjednici potvrdio drugostupanjsku odluku Odjela za licenciranje HNS-a od 25. svibnja, a kojom se vinkovačkom klubu uskraćuje licencija za nastup u Drugoj HNL i spušta je rang niže. Tako će donedavni nogometni prvoligaš iz Vinkovaca od sljedeće sezone nastupati u Trećoj HNL “istok” zajedno s Bedemom, Čepinom, Marsonijom, Slavijom...

Još uvijek aktualni predsjednik Cibalije Josip Kuterovac kao član IO HNS-a sudjelovao je u raspravi i donošenju konačnog rješenja, pa je objasnio što se događalo na sjednici.

- Jedna od točaka dnevnog reda bila je i odluka Komisije za licenciranje, čiji su članovi imali opsežno obrazloženje svega što su radili tijekom licenciranja klubova. Mi smo se žalili na odluku kojom nam se uskraćuje licenca za Drugu ligu i naša je žalba bila predmet ove točke. Bila je to duga i opsežna rasprava, pokušalo se pronaći rješenje za Cibaliju, ali na kraju je ipak ostalo kako je predložila Komisija za licenciranje i Cibalia zbog financijskih problema nije dobila licencu te se seli u trećeligaško društvo. Obrazloženje je bilo kako je HNS potpisnik pravilnika o licenciranju koji je donijela UEFA i kako bi se HNS uvelike kompromitirao donoseći odluku mimo tog pravilnika. Odlukom o ostanka Cibalije u Drugoj ligi UEFA bi mogla teško kazniti HNS izbacivanjem klubova iz svih natjecanja. A sukladno tome članovi IO-a nisu željeli promijeniti odluku i preuzeti odgovornost glasajući u korist Cibalije. Odluka je donesena i ona je konačna, a Cibalia je trećeligaš - objasnio je Kuterovac.

Koliko je konačna odluka očekivana, toliko i nije, jer u Cibaliji su se još u ponedjeljak ujutro nadali kako će se na sjednici stvari odvijati povoljno za njih. Doista se nadali ili samo širili lažnu nadu...? No, realno gledajući, HNS je očekivano napravio rez i jednom kazao - dosta. Cibalia predugo ima financijskih problema, dosad joj se stalno gledalo kroz prste, ali jednom je i tome morao doći kraj. No, ni to nije kraj muka, jer odlazak u 3. ligu ne znači i brisanje dugova.

Jedno je sigurno, navijačima i simpatizerima vinkovačkog kluba ova odluka neće dobro sjesti, i sad vjerojatno slijedi pritisak na upravu kluba. Može se očekivati da će županija i grad povući neke poteze, hoće li oni biti drastični uskoro će se saznati.

- Nakon završetka sjednice IO-a odmah sam nazvao župana Božu Galića i gradonačelnika Ivana Bosančića obavijestivši ih o nastaloj situaciji. Tom smo se prilikom dogovorili kako ćemo tijekom današnjeg dana (utorak) sjesti zajedno i pokušati dogovoriti strategiju daljnjeg rada u klubu. Vjerojatno ćemo tada razmotriti sve mogućnosti djelovanja kluba i pogotovo na koji ćemo to način raditi - dodao je Kuterovac.

Sljedeće godine kada Cibalia slavi sto godina postojanja, nažalost, to će učiniti kao trećeligaš i pitanje je hoće li nova uprava imati snage i moći, ponajprije financijske, da se ekspresno vrati u Drugu ligu, a potom u Prvu ili će, pak, ova agonija potrajati godinama.

Isto tako, ako neće imati financijsku potporu kakvu klub treba, možda bi bilo i najbolje da članovi dioničkog društva proglase stečaj i Cibalia krene od nule. Bez kune duga. Situacija je teška i bit će zanimljivo što će uskoro kao rješenje predstaviti Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca. Grad je većinski vlasnik kluba, pa se čeka Bosančićevo izlaganje o temi Cibalije.

Antun GRGIĆ

Čini se kako su čelnici Cibalije širili lažnu nadu, odavno je bilo jasno da IO neće preinačiti odluku, jer to bi bio presedan

Najčitanije iz rubrike