Autoglas
ROLLS ROYCE CULLINAN

Prvi suv iz “štale” britanskog luksuza
Objavljeno 5. lipnja, 2018.

Britanski automobilski pojam za luksuz Rolls Royce odlučio se odmaći od dosadašnje 112-godišnje prakse. Zbog tržišne utakmice s konkurencijom odlučio se na tržište ponuditi prvi SUV. Ime mu je Cullinan, a preuzeo ga je od najvećeg dijamanta na svijetu koji ima više od tri tisuće karata.

Ovaj je SUV definitivno golem! Dužina mu je 5,34 metra, 2,16 metara je širok te 1,84 metara visok. Kod otvaranja vrata odmah se uočava luksuz. Nudi se u konfiguraciji s četiri i pet sjedala. Cullinan s četiri sjedala pruža veći luksuz, od onoga s pet, ali verzija s manje sjedala ima manji prtljažnik. Volumen mu je 526 litara, dok u opciji s pet sjedala doseže 560 litara!? Maksimalna dužina predmeta koje može primiti je 2,25 metara (kod opcije s pet sjedala), a maksimalni kapacitet prtljažnika mu je, sa spuštenim sjedalima, 1930 litara. No, ima li smisla prevoziti građevinski materijal u cestovnoj zvijeri koja košta nekoliko milijuna?

Ispod poklopca motora Rollsovog SUV-a Cullinam krije se BMW-ov 12-cilindarski turbomotor zapremine 6,75 litara, dok mu je snaga 571 CV uz maksimalni okretni moment od 850 Nm. Pogon mu je na sve kotače, dok je automatskom mjenjaču s osam stupnjeva prijenosa, također iz riznice BMW-a, rad besprijekoran. Maksimalna mu je brzina 250 km/h uz prosječnu potrošnju od 15 l/100 km. Tko ima novca da ga kupi taj ne pita koliko goriva troši...

Unatoč svom luksuzu, Cullinan ima i sustav za vožnju na teškim terenima koji se pokreće ručno, kad vozač uvidi potrebu za njime, no nema reduktora. Iako je cijena Cullinana trenutačno nepoznata, jer je njegov dolazak na tržište zakazan za 2019. godinu, britanski mediji špekuliraju o svoti između 220 i 250 tisuća funti (približno dva milijuna kuna). Slična cijena je i kod najbližeg konkurenta - Bentley Bentayga, čija je cijena na hrvatskom tržištu približno dva milijuna kuna.

Milan BUGARIĆ
CIJENA MOŽE SAMO RASTI

Kod luksuznih marki nikada se ne zna kolika će biti cijena automobila. Posjedovanje Rolls Roycea uvijek je bilo pitanje prestiža pa ne treba čuditi ako cijena Cullinana znatno poskoči prije dolaska na tržište, i to čak do pola milijuna eura, koliko stoji i limuzina Phantom u produženij verziji, tako da je u ovom slučaju i bez službene potvrde – sve jasno.

Možda ste propustili...