Novosti
SUSTAV NEMOĆAN

Oteli maloljetnika, polili motornim uljem i prebili
Objavljeno 5. lipnja, 2018.

Dva maloljetnika, od 14 i 15 godina, zaustavila su na ulici treću maloljetnu osobu. Uz prijetnje tjelesnim napadom, odvode ga u napuštenu kuću, skidaju do gole kože i polijevaju motornim uljem. Zadaju mu pri tome nekoliko udaraca, uzimaju mobitel te ga vode do njegove kuće tražeći od njega novac. Riječ je o događaju koji se u večernjim satima 1. lipnja zbio u Belom Manastiru. Kako priopćava PU osječko-baranjska, maloljetnik i dijete u večernjim su satima toga dana zaustavili drugog maloljetnika te ga uz prijetnje tjelesnim napadom odveli u napuštenu kuću u Belom Manastiru.

- Tamo su ga zadržali protiv njegove volje i zadali mu više udaraca po tijelu te mu ukrali mobitel. Prisilili su ga da skine svu odjeću, polili tekućinom nalik na motorno ulje i odveli ga do kuće u kojoj prebiva, uz prijetnje da im donese novac - stoji u priopćenju, koje se nastavlja riječima da je mladiću pružena liječnička pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gdje je utvrđeno da je zadobio lakše ozlijede. Počinitelj je, nastavljaju, predan pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog kaznenih djela razbojstva, protupravnog oduzimanja slobode i ozljede.

Susjed zvao policiju?

Dvojac je maloljetnika susreo na Trgu slobode i vodio do napuštene kuće u Ulici Vladana Desnice, nepun kilometar od središnjeg gradskog trga. Susjedi o svemu ne žele govoriti, a jedan od njih novinarima je poručio da “prošetaju”. Drugi je, pak, rekao kako ne zna što se događalo, ali tvrdi kako su policijska vozila tamo bila parkirana do subotnjeg podneva. Dio Belomanastiraca, naime, “čuo je” priču kako je u dvorištu spomenute napuštene kuće za stablo oraha bila svezana osoba te kako je prvi susjed (kojega nismo zatekli kod kuće) začuo zapomaganje i o svemu obavijestio policiju…

Neslužbene ali pouzdane informacije govore da su maloljetni počinitelji već otprije poznati policiji. Nad obojicom su u tijeku zakonom propisane mjere, a iz specijalizirane ustanove najvjerojatnije su pušteni na vikend. Glas Slavonije je o njima pisao još u veljači ove godine, kada je utvrđeno da su tri maloljetnika (jedan je zadržan u ustanovi) zimus počinila čak 12 kaznenih djela u nekoliko dana. Na meti su osim trgovine tehnike, ugostiteljskih objekata, butika, papirnice bili i vrtić i škola. Među Belomanastirce se, podsjetimo, tada uvukla i određena doza straha, što se posebice odnosi na one nastanjene u Ulici kralja Tomislava, gdje su se u samo tjedan dana dogodile tri krađe, odnosno provale.

- Riječ je o tri maloljetnika koja su policiji poznata otprije. Unatoč izvršenim obradama nastavili su s počinjenjem kaznenih djela, pa sam, s obzirom na njihovu učestalost, inicirao sastanak s načelnikom PP Beli Manastir, Ivicom Tkalecom, i ravnateljem belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, Đimijem Fuštinom - rekao je u veljači gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, naglasivši kako je zatražena pomoć župana Ivana Anušića i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sve je bilo s ciljem pokretanja inertnog sustava, koji, očito, ne može pronaći mehanizam za uklanjanje maloljetnih delinkvenata s ulica. Robove riječi potvrdio je tada i Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, koji jučer još nije imao službenu obavijest o najnovijim događajima, pa nije mogao ništa komentirati.

Sustav zakazuje

- Centar je učinio sve što je u našim mogućnostima - objasnio je Fuštin u veljači, navevši kako su postupali prema uobičajenim metodama. Nakon što policija evidentira počinitelja, naime, slijede razgovori i savjetovanje s roditeljima i djecom te uvid u obiteljske prilike. Ovisno o sveobuhvatnoj obiteljskoj procjeni, procjeni rizika na strani djeteta i na strani obitelji, Centar donosi mišljenje i poduzima određene mjere obiteljskopravne zaštite, koje se mogu odnositi na izricanje mjere stručne pomoći i podrške obitelji ili izdvajanje djece iz obitelji i njihovo smještanje u odgovarajuću ustanovu ili udomiteljsku obitelj. Centar maloljetne počinitelje kaznenih djela upućuje i na dijagnostičku obradu u Dom za odgoj djece i mladeži, čiji je cilj opservacija i donošenje mišljenja multidisciplinarnog tima o prijedlogu daljnjeg tretmana za dijete ili maloljetnika. Takvo se mišljenje prosljeđuje Centru za socijalnu skrb na daljnje postupanje, što sve skupa - istaknuo je Fuštin - nije tako brz postupak. Tek na temelju takvog zaključka, odnosno mišljenja, Centar upućuje prijedlog sudu za smještaj djeteta u odgovarajuću ustanovu i sud u konačnici donosi rješenje o tome. Sustav je, slažu se mnogi, očito zakazao, a pitanje je vremena počinjenje još težih kaznenih djela.

Ivica GETTO
Nedostaje ljudi

Za razliku od centara za socijalnu skrb, koji su najčešće kadrovski potkapacitirani, specijalizirane maloljetničke ustanove često su prekapacitirane štićenicima, a posebni je problem što je maloljetnike mlađe od 14 godina teško smjestiti. Mmnoštvo žalbi iz centara socijalne skrbi već je poslano resornom ministarstvu, ali konkretnog odgovora još uvijek nema. Slučajevi prekomjerno zapošljavaju policijske službenike, pa čak i općinska državna odvjetništva, premda do svega dolazi najvjerojatnije - iz obijesti maloljetnika i, sigurno je, izostanka pravodobne sankcije.

Crne mrlje

Kuća u kojoj se u noći s petka na subotu odigravala drama napuštena je u vrijeme ili nakon Domovinskog rata. U njoj su jasno vidljive crne mrlje od motornog ili nekog sličnog ulja te tragovi koji vode na ulicu. U jednoj od prostorija su i tri kanistra.