Regija
ŠIROKOPOJASNI INTERNET

Realizacija 2019. godine
Objavljeno 4. lipnja, 2018.

ŽUPANJA

Početkom veljače čelnici grada Županje, koji je nositelj projekta, i općina u županjskoj Posavini - Babine Grede, Bošnjaka, Cerne, Drenovaca, Gradišta, Gunje, Štitara i Vrbanje te grada Otoka i općine Nijemci - potpisali su Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta. U međuvremenu je, pojašnjava direktorica Lokalne agencije za razvoj Vjeverica Ana Cvitković-Komesarović, odrađeno jako puno posla, ugovoren je vanjski konzultant i u suradnji s njim izrađen je nacrt programa razvoja širokopojasnog interneta. O svemu je jučer raspravljano na radnom sastanku u Županji gdje su definirani daljnji koraci u provedbi toga projekta.

- Nacrt je prošli tjedan poslan u HAKOM, a nakon što dobijemo prethodno odobrenje krećemo u postupak javne rasprave i utvrđivanje konačnoga programa. U međuvremenu su napravljene i studije izvodljivosti za cjelokupno područje i za svaku jedinicu lokalne samouprave. Kada osiguramo sve preduvjete, kreće postupak javne nabave koja je također u početnoj fazi pripreme. Tijekom lipnja ili srpnja očekujemo otvaranje natječaja i do tada trebamo biti spremni. Prema najavama iz resornog ministarstva, trebao bi biti otvoren najmanje šest mjeseci, dakle imamo posve dovoljno vremena da se pripremimo i idemo s prijavom - pojašnjava Cvitković-Komesarović. U 2019. godini očekuje se početak realizacije cijelog projekta. Na značaj izgradnje kompletne infrastrukture za širokopojasni internet koji će svim građanima, bez obzira na to gdje žive, omogućiti jednak pristup internetu i brže kolanje informacija, što je danas od presudne važnosti, ukazao je i gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević.

- Na današnjem ćemo sastanku imati prezentaciju modela kako doći do novca i na koji će se način taj postupak provoditi i vjerujem da ćemo svi skupa postići konsenzus. Ali prije svega moramo dobiti prave informacije na temelju kojih ćemo donijeti najbolju odluku. Naše građane interesira to da ne dođe do povećanja cijena i da imaju kvalitetan i brz internet. A na nama je da pokušamo ispregovarati da imaju jeftiniji ili čak besplatan internet i u tom smjeru ćemo ići, kazao je Miličević. U ovom trenutku još nije poznato koliko će cijeli projekat koštati, ali ističe da je najvažnije to što će se financirati novcem EU-a i da lokalne jedinice neće imati nikakvoga troška. Nova telekomunikacijska infrastruktura u županjskoj Posavini planira se staviti i u funkciju gospodarskog razvoja i biti preduvjet za realizaciju novih projekata.

Načelnik općine Vrbanja Velimir Redl ističe da će širokopojasni internet puno značiti stanovnicima Cvelferije koji u pojedinim naseljima imaju puno problema s lošim i sporim internetom, što ne zadovoljava njihove potrebe. Zato je, smatra, vrlo važno projekt dobro i kvalitetno pripremiti jer će puno dobroga donijeti tom graničnom području na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije. Na lošu i sporu internetsku mrežu koja im otežava svakodnevni rad i poslovanje požalio se i načelnik Štitara Marko Bikić. Smatra da će se realizacijom projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta riješiti veliki problem. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike