Regija
NE NAZIRE SE RJEŠENJE PROBLEMA

Piščani će sklonište rušiti, članovi udruge strahuju za sigurnost
Objavljeno 5. lipnja, 2018.

ĐAKOVO

Problem gradnje skloništa za životinje u Pisku, a kojoj se protive mještani tog rubnog dijela Đakova s oko 450 stanovnika, nije riješen ni nakon skupa građana prošlog vikenda, kojem se odazvalo 40-ak Piščana, kada su s njima o tome razgovarali gradski čelnici. Jer mještani i dalje ne dopuštaju sklonište “u svom dvorištu” i onemogućit će svaku njegovu gradnju. Grad se pak poziva na to da je taj projekt aktualna vlast naslijedila od prethodne te da je već odviše uloženo – samo u kupnju zemljišta 225.000 kuna, ali i u druge stavke, a da bi sada to propalo u vodu. Udruga za zaštitu životinja Đakovo, kojoj je prostor dan na korištenje, sada strahuje za sigurnost i životinja i volontera te tamo ne želi ići, nego sklonište realizirati drugdje. Čini se – začarani krug, kraja nema…

“Prebacuju krivnju”

Piščani su već jednom članove udruge onemogućili u početku radova, u postavljanju žice, ograde, a to su spremni, najavljuje Miroslav Skokić, i dalje.

– Nitko nam nije rekao da će se graditi skloniše za životinje, u početku nam je rečeno da se to zemljište kupuje samo zbog gradnje ceste za Arduševac. Nitko nije spominjao sklonište! A sada bi nam ovamo trebale dolaziti životinje, psi…, odsvakud, smrad, lajanje, buka, možda i kakvu bolest donesu… Nema ni zakonskog uporišta o poštovanju udaljenosti od prvih kuća - prva je udaljena samo 30, a ona bivšeg gradonačelnika 50 metara. Ne želimo to, a to smo poručili i na skupu s gradonačelnikom. Nastave li u udruzi s radovima, opet ćemo ih onemogućiti. Krivnja se prebacuje s jednih na druge. U udruzi kažu da oni prvi nisu za tu lokaciju, da su pomalo ucijenjeni njome - kaže Skokić.

Gradonačelnik Marin Mandarić pak predbacuje udruzi što nitko iz nje nije došao na skup u Pisak, a predsjednica udruge Dubravka Čeliković odgovara da ih nitko nije ni pozvao na sastanak.

– Pogrešno se koristimo pojmom azil, sklonište… Ispravno je da je Grad dao prostor za djelovanje udruge. Dao ga joj je još moj prethodnik i tada nikome ništa nije bilo sporno, a sada je to problem… Grad je uložio novac u to – kupio zemljište, priključak za vodu, dao novac za ogradu i dr. Za potrebe gradnje ceste izuzet je tek manji dio zemljišta, a najveći je dan udruzi na korištenje. U njoj se sada nećkaju. Mogu to vratiti Gradu i to je to. I onda?! Uostalom, i zakonski je to nategnuto, to ne treba biti prostor za sklonište. U svakom slučaju, u razgovorima s udrugom vidjet ćemo što dalje. Sada je loptica na njoj - poručuje Mandarić.

Ne damo!

– Ništa još ne znamo, moramo vidjeti s Gradom što dalje, još jednom sjesti i naći rješenje kojim će sve strane biti zadovoljne. Radove ne nastavljamo jer mještani ne dopuštaju, u pitanju je sigurnost naših štićenika i članova - kaže Čeliković. Dodaje, sklonište je za do 50 pasa, a udruga se trenutno brine o njih više od 20.

– Mogu biti kod nas dok ih se ne udomi, to je po zakonu. Neki se udome začas, a neki su već duže kod nas - dodaje Čeliković.

– Nema logike da se ovdje gradi takvo što! Mi ne damo! Krenu li graditi – mi rušimo! - kaže Skokić i najavljuje da su Piščani spremni i na novu blokadu ceste na ulazu u naselje.

Na upit bi li aktualna gradska vlast, da nije riječ o jednom od naslijeđenih poteza i odluka prethodnika, ondje nešto sama planirala, gradonačelnik Mandarić odgovara kako sadašnja garnitura “ondje ne bi ništa poduzimala”.

Suzana ŽUPAN
Čeliković: Mislili smo da “viši” znaju što rade

I Udruzi za zaštitu životinja Đakovo lokacija u Pisku zakonski je “labavo” rješenje, i u njoj priznaju da nije udovoljeno adekvatnoj udaljenosti kuća od skloništa.

- Ono ne smije biti manja od 500 metara, a kuće su ipak preblizu. To Grad mora riješiti jer mi moramo misliti na sigurnost, k nama dolaze i školska djeca. Sklonište mora biti i vizualno i zvučno udaljeno od naselja. Ne udovoljavamo tomu, nemamo sredstava, jedino da nam Grad pomogne. Idealan prostor bio bi onaj udaljen od naseljenih mjesta. Kada nam je zemljište dodijeljeno, razveselili smo se tome jer nismo imali takvo. Mislili smo da je to adekvatno jer smo ga dobili, da “viši” znaju što rade - kaže Dubravka Čeliković.

Dubravka Čeliković

predsjednica Udruge za zaštitu životinja

Radove ne nastavljamo, mještani ne dopuštaju, u pitanju je sigurnost naših štićenika i članova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike