Regija
STOGODIŠNJICA DOSELJENJA

Dalmatinci i Ličani naselili i
razvili mjesto Brezik Našički
Objavljeno 5. lipnja, 2018.

BREZIK NAŠIČKI

U Breziku Našičkom, u organizaciji Grada Našica, Turističke zajednice grada Našica i Vijeća Mjesnog odbora Brezik Našički, održana je proslava 100. godišnjica doseljenja Dalmatinaca i Ličana u to mjesto koje pripada Gradu Našicama.

Uskoro knjiga

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na groblju, a zatim je u kapeli svetog Mateja svečano misno slavlje predvodio fra Ilija Vrdoljak, provinicijalni ministar u koncelebraciji sa svećenicima našičkog dekanata. Nakon svete mise, na nogometnom terenu NK-a Brezik održana je svečanost proslave, a skup je u ime Grada Našica pozdravio gradonačelnik Josip Miletić, istaknuvši veliku radost zbog velikog broja gostiju na ovoj, za Brezik, važnoj svečanosti. Miletić je srdačno čestitao na značajnom jubileju mještanima Brezika te poželio da zajedno u budućnosti nastave razvijati mjesto.

Pozdrave iz “starog kraja” prenio je načelnik općine Jasenice Martin Baričević.

Velikom broju okupljenih u ime Organizacijskog odbora obratio se predsjednik VMO-a Brezik Našički Franjo Baričević koji je, među ostalim, najavio do kraja godine i izdavanje knjige o nekadašnjem i današnjem životu Brezika. Istaknuo je da se naselje Brezik u povijesnim dokumentima prvi put spominje 1896. i da je prvih godina imalo 62 stanovnika. Danas to naselje ima oko 350 stanovnika. Inače, već na vojnim kartama austrijske monarhije na području današnjeg naselja bio je ispisan naziv Bresig koji govori da je bila šuma breza, odnosno brezik. Ta je brezova šuma vjerojatno iskrčena tijekom uređenja vlastelinstva obitelji Pejačević i pretvorena prvo u pustaru, a onda i naselje. Govoreći o prošlosti, Baričević je podsjetio na povijesni doprinos Dalmatinaca i Ličana u životu Brezika.

Zidari i klesari

- Od 1918. u Brezik dolaze kolonisti iz tada siromašnih krajeva Dalmacije i Like, i to i rimokatolici i pravoslavci. Najintenzivnije faze doseljavanja bile su od 1918. do 1938. te od 1948. do 1955. godine – prisjetio se Baričević, nastavivši da su stanovnici Brezika kroz povijest uglavnom bili radnici težaci koji su radili na pustari, sjekli šume ili kao ratari uzgajali pšenicu i kukuruz.

- Nakon doseljavanja Dalmatinaca ovo je mjesto postalo poznato i po mnogim vrijednim i kvalitetnim zidarima i klesarima. Živjelo se teško, ali pošteno, a obitelji su imale veći broj djece i uglavnom se živjelo od nadnica i poljoprivrede – podsjetio je, uz ostalo, Baričević. Dodao je da je status naselja Brezik dobio 1948., da je 1957. otvorena škola te da je potkraj 1960-ih uvedena električna energija. U razdoblju od 1986. do 2000. godine selo je dobilo asfalt, telefon, vodu, plin, kanalizaciju i kapelu, a 2006. i mrtvačnicu. U selu djeluje nogometni klub, crkveni pjevački zbor i oldtimer klub. Među mještanima Brezika je omiljeno i boćanje, sportska i društvena disciplina koju su donijeli doseljeni Dalmatinci iz mjesta Jasenica, Seline, Rovanjske i Maslenice.

Proslava je uljepšana nastupom pjevačkog zbora HKD-a Lisinski Našice, pjevačkog zbora Brezice Brezik Našički te KUD-a Vila Velebita Jasenice. Priređena je i gastronomska ponuda te koncert tamburaškog sastava Pet tambura kojim je završeno obilježavanje 100. obljetnica doseljenja u Brezik.

Snježana FRIDL

Najintenzivnije faze doseljavanja bile su od 1918. do 1938. te od 1948. do 1955. godine

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

Najčitanije iz rubrike