Novosti
MUP-U NEDOSTAJE KADRA

U policiju želi i 400
Slavonaca i Baranjaca
Objavljeno 4. lipnja, 2018.
Trenutačno imamo oko 70 više i visoko obrazovanih kriminalista za koje nemamo radno mjesto, jer šefova ne nedostaje, već nedostaje policajaca u temeljnoj i prometnoj policiji i na granici - kaže Darko Josip Šimić

Za polaznike Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2018./2019. godini do sada se prijavilo oko 1300 kandidata. Natječaj je objavljen 1. ožujka, a rok za podnošenje prijava traje do 6. srpnja.

Kako doznajemo od Ministarstva unutarnjih poslova, iz Slavonije i Baranje prijavilo se do sada nešto malo manje od 400 kandidata. S područja policijskih uprava osječko–baranjske, požeško–slavonske i virovitičko–podravske prijavila su se 183 kandidata, a s područja policijskih uprava brodsko-posavske i vukovarsko-srijemske prijavilo ih se 213. Planira se upis 600 polaznika i polaznica, a program će započeti 10. rujna.

Šefova ima dovoljno

Iako policija svake godine upisuje nove mlade snage u policijsku školu, prema riječima sindikalista, u Hrvatskoj kronično nedostaje policije.

Darko Josip Šimić, glavni povjerenik Sindikata policije Hrvatske za PU osječko-baranjsku, kaže da samo u ovoj slavonskoj županiji u policiji nedostaje oko 200 ljudi.

- Najveća, I. policijska postaja, radi s dvoje ljudi cijeli dan. Trenutačno imamo oko 70 više i visoko obrazovanih kriminalista za koje nemamo radno mjesto, jer šefova ne nedostaje, već nedostaje policajaca u temeljnoj i prometnoj policiji i na granici - kaže Darko Josip Šimić. Kako ističe, policajci iz Osječko-baranjske županije idu na ispomoć u druge policijske uprave, na primjer na granicu u Bajakovo i Tovarnik, pa ih je onda još manje.

- Toliko je stanje kritično da ne puštaju u mirovinu ljude koji imaju uvjete za nju. Iz sindikata godinama tražimo da MUP ponovno otvori srednju policijsku školu, no na to se svi oglušuju. Problem je i u tome što mladima koji završe policijsku školu nitko ne garantira da će dobiti posao u svojoj županiji pa tako Osječani rade u Dubrovniku, a tamo ne mogu živjeti sa svojom plaćom koja s noćnim i smjenskim radom i svim dodatcima iznosi oko 5000 kuna. Policajci ne dobiju ni one osnovne stvari. Nedavno smo imali sastanak s načelnikom PU osječko-baranjske i tražili da se ljudima koji nemaju vremena za pauzu, a rade po 12 sati na dan, to vrijeme prebaci u slobodne dane, no to nismo uspjeli. Tražili smo i cijepljenje zbog krpelja jer su dečki po šumama danju i noću, no i to nismo dobili jer im je skupo platiti cijepljenje 250 kuna. Istaknuo bih da nije načelnik kriv za sve jer često i ne dobije informacije što se događa na terenu - tvrdi glavni povjerenik Sindikata policije Hrvatske za PU osječko-baranjsku.

Bolja plaća i oprema

Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, kaže da se i dalje mladi u Slavoniji odlučuju prijaviti za posao u policiji jer su uvjeti života na tom području loši.

- U Vukovarsko-srijemskoj županiji prosječna plaća iznosi oko 2900 kuna, a u Dubrovačko-neretvanskoj oko 8000. Na tom području ima 15-ak mladića iz Slavonije, Osijeka, Vukovara, Požege, Vinkovaca koji s dodatcima dobiju oko 4800 kuna, a samo stan plaćaju do 2000 kuna i sami plaćaju hranu. Oni svoj posao odrade, ali ovako kad rade i stanuju “dolje” ne mogu preživjeti i trebali bi minimum 6000 kuna mjesečno, tako da njihovi minusi svakog mjeseca rastu do 1500 kuna i to je nepošteno - kazao je Nikola Kajkić.

U Sindikatu policije Hrvatske ističu kako bi trebalo dodatno raditi na opremanju policije, uvesti dodatak na rad ondje gdje su troškovi života iznimno visoki, ali i raditi na edukaciji građana koliko su policajci važni kao stup društva.

Sandra LACIĆ
DA BI PRIVUKLI MLADE, PRVO TREBA POVEĆATI POLICIJSKU PLAĆU

Kako doznajemo iz Sindikata policije Hrvatske, jedna od ključnih mjera koje bi trebalo provesti da se mladi privuku u policiju je povećanje plaća od najmanje 30 posto. “Primjerice, u Zagrebu bi prosječna plaća policajca porasla s 4000 na 5000 kuna neto. S vremenom bi trebalo provesti daljnje korekcije, kako bi se kroz srednjoročno razdoblje početna plaća policajca bar izjednačila s prosječnom plaćom u RH, koja trenutačno iznosi oko 6300 kuna neto. Zahtjev nije pretjeran jer bi iznos na godišnjoj razini bio oko 600 milijuna kuna. Povećanje bi trebalo biti linearno, osim za neka rukovoditeljska radna mjesta kojima bi povećanje za početak trebalo biti i u manjem iznosu s obzirom na više plaće, a manji rizik”, kaže Edin Sarajlić, tajnik SPH-a. Iz SPH-a ističu da je ključno i stambeno zbrinjavanje svih policajaca. Potom treba uvesti pravnu sigurnost i zaštitu policajaca. “Nužno je i bolje precizirati uporabu vatrenog oružja, kao i uvesti električne paralizatore”, kažu iz SPH-a.

U OSIJEKU RAZGOVORI 6. LIPNJA, A U VINKOVCIMA DAN KASNIJE

Kandidati i kandidatkinje s područja PU osječko-baranjske, PU požeško-slavonske i PU virovitičko-podravske koji ispunjavaju formalne uvjete za upis na natječaj za Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2018./2019. godini pozivaju se na selekcijski postupak koji će se održati u srijedu, 6. lipnja 2018., u zgradi Ekonomskog fakulteta, u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 7, dvorana 1, s početkom u 8 sati. Kandidate i kandidatkinje s područja PU brodsko-posavske i PU vukovarsko-srijemske MUP poziva na selekcijski postupak koji će se održati u četvrtak, 7. lipnja 2018., u zgradi Županije vukovarsko-srijemske, u Vinkovcima, Glagoljaška ulica 27, s početkom u 8 i 11 sati.

600 mjesta

IZ CIJELE RH PRIJAVILO SE 1300 KANDIDATA