Zdravlje
BRITANSKI ZNANSTVENICI

Razvijen precizniji krvni test za alergiju na kikiriki
Objavljeno 4. lipnja, 2018.

Britanski znanstvenici razvili su mnogo precizniji krvni test za dijagnosticiranje alergije na kikiriki nudeći puno bolji način za stavljane pod nadzor opasne reakcije na ovu vrstu arašida. Kikiriki je najčešći uzrok fatalnog ishoda alergijske reakcije na hranu ili anafilaksije, a prema podacima britanske Agencije za hranu broj slučajeva alergije djece na kikiriki značajno je porastao u posljednjih nekoliko godina.

Antitijela

Za razliku od postojećih testova čiji su rezultati često lažno pozitivni, uz pomoć nove dijagnostike oni su puno precizniji, ustanovili su britanski znanstvenici.

Postojeći prick testovi ili patch testovi, koji se koriste već desetljećima temelje se na traženju antitijela, no ne uspijevaju razlikovati osjetljivost i stvarnu alergiju na hranu. Zbog toga liječnici često moraju provoditi dodatna testiranja tijekom kojih pacijentima u kontroliranim uvjetima u bolnicama postupno daju veću količinu kikirikija kojim se potvrđuje alergija. Takav postupak može rezultirati anafilaktičkim šokom.

U takvim je situacijama obvezna prisutnost alergologa i specijaliziranih medicinskih sestara, a stoje oko 1000 funta. Novi je krvni test pet puta jeftiniji.

Dr. Alexandra Santos, znanstvenica i pedijatrica alergologinja u londonskom King's Collegeu, koja je vodila istraživanje, vjeruje da će novi testovi, osim uštede novca, za dvije trećine smanjiti stresna alergološka testiranja koja se obavljaju postupnim davanjem većih količina kikirikija pacijentima, što ih je potrebno provesti u nekim situacijama.

Novi testovi rezultat su znanstvenog napretka utemeljenog na otkrivanju bioloških signala iz puno manjih krvnih uzoraka nego u prošlosti.

“Tehnologija je napredovala. Sada postoje bolji načini s pomoću kojih možemo proučavati imunosne stanice i ustanoviti kako one reagiraju”, kazao je Santos.

Razina opasnosti

Nova testiranja fokusiraju se na mastocite, vrstu bijelih krvnih stanica ili granulocita koji imaju ključnu ulogu u aktivaciji alergijskih simptoma poput reakcija na koži ili sužavanja dišnih putova. U istraživanju kojim je obuhvaćeno 174 djece, dr. Santos i kolege pokazali su da novim testovima uspijevaju precizno pratiti razinu opasnosti alergijske reakcije. Razmatraju mogućnost razvijanja testa s još neimenovanim farmaceutskim partnerom, a planiraju ga primijeniti i na ostale vrste hrane, poput jaja, mlijeka i drugih arašida. Zasad još nema lijeka za alergiju na kikiriki, premda dvije biotehničke tvrtke, američka Aimmune Therapeutics i francuska DBV Technologies paralelno na njemu rade.

Dr. Santos kaže da bi novi krvni test mogao imati ključnu ulogu i u praćenju pacijentove reakcije na nove lijekove.H

Zasad još nema lijeka za alergiju na kikiriki, premda se na njemu radi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana