Regija
POČELO ŽUPANJSKO LJETO 2018.

Savski sajam, Žetva u prošlosti, Mia Dimšić…
Objavljeno 2. lipnja, 2018.

ŽUPANJA

Danom gradskih udruga i cjelodnevnim druženjem u Lovačkoj kući LU-a Gaj, na Tijelovo je počeo bogat program Županjskog ljeta 2018. Građani su se prekjučer u velikom broju okupili na Virovima i uživali u prirodi, vožnji zaprežnim kolima i jahanju, županjske udruge počastile su ih čobancem, pečenom ribom, lepinjicama, a za dobro raspoloženje pobrinuo se TS Dijamanti. Sinoć je u Galeriji Likovne udruge Županja 08 otvorena 12. samostalna izložba slika Gordane Matić pod nazivom “Boja je moj životni put”. U utorak će u Županji biti obilježen Svjetski dan zaštite okoliša. U organizaciji TZ-a Županje, u parku Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera i na gradskoj šetnici uz rijeku Savu bit će otvoren 11. Savski sajam tradicijskih obrta, zanata i rukotvorina, koji će prikazati bogatu tradicijsku baštinu i gastroponudu županjskog kraja. Sajam se održava u sklopu društveno odgovornog projekta “Lijepa naša Sava”, a glavni pokrovitelj je Coca-Cola HBC Hrvatska. Cilj je promicanje svijesti o važnosti zaštite hrvatskih voda i vodnoga bogatstva te poticanje ekoturizma i turističkih sadržaja.

U četvrtak, 7. lipnja, u Galeriji LUŽ 08 bit će otvorena izložba slika Ivanke Galić. Tjedan dana kasnije, 14. lipnja, u ugostiteljskom objektu Štagalj bit će održan Glazbeni memorijal “Stanislav Oršolić”. Subota i nedjelja, 16. i 17. lipnja, s Papuškinog stana podno savskog nasipa krenut će tradicionalni, 7. Konjički maraton “Od stana do stana”. Konjogojci ga organiziraju u spomen na prije sedam godina tragično stradale mlade članove KU-a “Stari graničar” iz Županje - Marka Kobaševića, Josipa Krznarića i Marka Filipovića.

Program Županjskog ljeta nastavlja se u četvrtak, 21. lipnja, obilježavanjem Svjetskog dana glazbe u parku Gradske knjižnice, a dva dana kasnije na parkingu ispred MKC-a bit će priređen Craft Beer Fest Županja. Uz promociju i degustaciju piva, posjetitelji će moći uživati i u nastupima Re-cover banda i Crno na bijelo. U subotu, 30. lipnja, u Štaglju će biti održana Likovna kolonija u povodu 10. godina djelovanja Likovne udruge Županja 08.

U subotu, 7. srpnja, svi će putovi voditi u Županju, na nadaleko poznatu manifestaciju “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“, u organizaciji TZ grada Županje koja će biti održana u krugu tvornice Same Deutz Fahr Žetelice.

Od 20. do 21. srpnja bit će priređen i S.A.W.A Open Air festival na gradskom izletištu Poloji. U petak, 27. srpnja, Županjci će moći uživati u koncertu Mije Dimšić koji počinje u 21 sat, na Trgu kralja Tomislava.

U program Županjskog ljeta uključili su se i članovi Planinarskog društva „Tikvica“, organiziraju pješačenje od Šlajsa do izvora rijeke Bosut pod nazivom “Tragovi županjskih čardaka”, u nedjelju, 29. srpnja. Tijekom srpnja i kolovoza na igralištu NK Graničar bit će odigran i malonogometni turnir županjskih naselja i ulica. Program ovogodišnje manifestacije završava u subotu, 4. kolovoza, na Trgu kralja Tomislava obilježavanjem Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja uz koncert Najboljih hrvatskih tamburaša. M. Lešić Omerović

Konjarske vatre

Nedjelja, 24. lipnja, rezervirana je za tradicionalnu manifestaciju “Kod konjarskih vatri”, u parku Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera. Na vrlo osebujan način oživjet će stare graničarske običaje iz vremena Vojne krajine. Program će trajati od 16 do 23 sata, a obuhvaća postrojavanje i mimohod hrvatskih povijesnih postrojbi, uzbunjivanje, paljenje mašala i konjarskih vatri, otvorenje izložbe “Čuvali smo granicu na Savi” u organizaciji Muzeja Cvelferije te koncert Šime Jovanovca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike