Zdravlje
ABBOTT

Revolucionaran FreeStyle® Libre sustav za osobe oboljele od šećerne bolesti uskoro dostupan u Hrvatskoj
Objavljeno 1. lipnja, 2018.
FreeStyle® Libre uklanja potrebu redovitog mjerenja glukoze ubodom u prst te ne zahtijeva kalibraciju mjerenjem pomoću uboda u prst. Jedini takav proizvod nove kategorije flash tehnologije za praćenje glukoze u Hrvatskoj će biti dostupan od kolovoza 2018.

Tvrtka Abbott objavila je kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na Popis pomagala uvrstio sustav FreeStyle® Libre, Abbottovu revolocionarnu tehnologiju praćenja glukoze koja oboljelima od šećerne bolesti uklanja potrebu redovitih uboda u prst(1).

Ovom odlukom, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje omogućio je propisivanje FreeStyle Libre sustava na teret Zavoda tisućama oboljelih od šećerne bolesti koji ispunjavaju kriterije za propisivanje: djeca od 4. do 18. godine, trudnice, slijepe osobe te odrasle osobe oboljele od T1 šećerne bolesti, koje su na intenziviranoj terapiji inzulinom s dokazanom hipoglikemijom u hospitalnim uvjetima temeljem preporuke indiciranih specijalista dijabetologa.

 

Abbottov FreeStyle® Libre flash sustav za praćenje glukoze bit će dostupan oboljelima od šećerne bolesti u Republici Hrvatskoj od kolovoza 2018. Sustav uklanja potrebu redovitih uboda u prst1 očitavanjem glukoze preko senzora koji se na stražnjoj strani nadlaktice nosi do 14 dana. Uz to, kalibracija mjerenjem dobivenim ubodom u prst nije potrebna što je ključna razlika u odnosu na druge sustave za kontinuirano mjerenje glukoze.

 

Kako funkcionira FREESTYLE LIBRE sustav?

 

FreeStyle Libre sustav sastoji se od malenog, okruglog senzora – približne veličine kovanice od 2€, koji se nosi na stražnjoj strani nadlaktice te glukozu mjeri u međustaničnoj tekućini svake minute pomoću malenog (5mm dugačkog, 0,4 mm širokog) filamenta koji se umeće ispod kože te je pričvršćen pomoću malene ljepljive podloge. Za brzo dobivanje rezultata glukoze, senzor se skenira čitačem u manje od jedne sekunde. Skeniranje je moguće i preko odjeće , što testiranje čini diskretnim i jednostavnim. Svakim skeniranjem, na čitaču se pojavljuje rezultat glukoze u stvarnom vremenu, pregled prethodnog kretanja glukoze te strelica koja pokazuje smjer kretanja glukoze. Čitač može pohraniti do 90 dana podataka omogućujući pregled povijesti kretanja glukoze tijekom vremena.

 

Kako pomaže liječnicima

 

FreeStyle Libre sustav također omogućuje korisnicima i njihovim liječnicima kvalitetnije razumijevanje njihovih razina glukoze pomoću Ambulantnog glukoznog profila (AGP). Softver generira vizualna izvješća koja daju pregled razina glukoze, njezinih trendova te obrazaca kretanja tijekom vremena. Također, liječniku omogućuje detaljniji uvid za donošenje informiranijih odluka o terapiji.

FreeStyle Libre sustav podržan je kako kliničkim tako i dokazima iz stvarnog života (2) koji ukazuju da pacijenti koji češće skeniraju provode manje vremena u hipoglikemji ili hiperglikemiji uz poboljšane prosječne razine glukoze pokazujući ukupno bolju kontrolu glukoze.

 

Tko propisuje FREESTYLE LIBRE?

 

Abbottov FreeStyle Libre sustav propisivat će liječnici obiteljske medicine prema preporuci indiciranog specijalista dijabetologa te će biti dostupan u poslovnicama Bontech Research Co. d.o.o. koji je ugovorni partner Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Više informacija o FreeStyle Libre sustavu će uskoro biti dostupno na www.FreeStyleLibre.hr.

 

 

O Abbottu
Tvrtka Abbott posvećena je pomaganju ljudima živjeti svoj najbolji mogući život snagom zdravlja. Više od 125 godina diljem svijeta donosi novosti u proizvodima i tehnologijama– u prehrani, dijagnostici, medicinskim proizvodima i brendiranim generičkim farmaceutskim proizvodima, stvarajući mogućnosti za što više ljudi u različitim razdobljima njihovih života. Danas 99,000 osoba radi u 150 zemalja kako bi pomogli ljudima živjeti, ne samo duže - nego i bolje.

ADC-HR-P12-FSL-05/18 Rev. 1

Povežite se s nama na www.abbott.com, Facebooku na www.facebook.com/Abbott i Twitteru@AbbottNews and @AbbottGlobal.

 


1. Mjerenje glukoze iz krvi jagodice prsta potrebno je u situacijama brze promjene razine glukoze kad razine glukoze u međustaničnoj tekućini možda ne odražavaju točne razine glukoze u krvi ili u slučaju kad sustav ukazuje na hipoglikemiju ili prijeteću hipoglikemiju ili kada se simptomi ne podudaraju s očitanjima sustava.

2. Podaci dostupni u Abbott Diabetes Care. Dunn T, Xu Y, Hayter G;  Evidence of a Strong Association Between Frequency of Flash Glucose Monitoring and Glucose Control Measures During Real-World Usage 

Možda ste propustili...

DUHOVNO-ENERGETSKO TERAPEUTSKI RAD

Hodanje po žeravici na ranču Koral u Orahovici

POSTPORAĐAJNA DEPRESIJA U OČEVA POSTOJI, ALI SE RIJETKO PREPOZNAJE

Ima mnogo očeva koji pate od postnatalne depresije i misle da nitko ne vidi njihovu patnju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana