Magazin
TJEDNI OSVRT

Velika koalicija postala nužnost
Objavljeno 2. lipnja, 2018.

Kad god se u Hrvatskoj dogodi kriza vlasti, a što nije rijetkost, povlači se i pitanje velike koalicije HDZ-a i SDP-a pa je tako i ovih dana. Čini se da je i šef SDP-a Davor Bernardić sve bliži ideji o velikom savezu, iako je još u travnju na pitanje je li to što su se SDP i HDZ našli na istoj strani oko Istanbulske konvencije naznaka moguće velike koalicije, odgovorio: "Ne, odbacujem tu mogućnost. Odbacujem jasno, glasno i odlučno bilo kakvu veliku koaliciju s HDZ-om", rekao je i dodao: “Nikad”.

Danas SDP partnerstvo pak uvjetuje određenim ustavnim promjenama, a što nije strano ni HDZ-u, premda intervencije u Ustav nisu nimalo jednostavne. Ono što je pak najbitnije jest konsenuzus o strukturnim reformama i to bi trebao svima biti ključni motiv. Jer do toga ni jedni ni drugi s Živim zidom ili Mostom nikako ne mogu doći. A potreba za ozbiljnim reformama je nužnost, za što možda nije potrebna velika koalicija, ali neki oblik suradnje jest. Uz to, kako naglašava i HDZ-ovac Branko Bačić, za veliku koaliciju potrebne su i velike stranke, a prema njegovu mišljenju, samo je HDZ velik. Ipak, iako je SDP oslabljen, ne treba ga niti odbacivati, jer za bitne odluke u Saboru potrebna je dvotrećinska većina koju bez problema i trzavica samo te dvije stranke mogu osigurati. U protivnom na svim idućim izborima mogao bi nam se događati talijanski scenarij s više vlada u jednoj godini. U najboljem slučaju kao u Njemačkoj, gdje su CDU i SPD mjesecima pregovarali, ali zbog državnih interesa na kraju su suradnju ipak dogovorili.

Zato je čak i jedan od najmoćnijih pripadnika desne struje HDZ-a Milijan Brkić, nakon nedavnog povratka iz Frankfurta, na svom profilu na Facebooku konstatirao kako „nema nama naprijed dok HDZ i SDP ne sjednu zajedno za stol i dogovore se što je najbolje za naš narod i jedinu nam Hrvatsku”.

Uglavnom, iz izbornog ciklusa u izborni ciklus ti vapaji za velikom koalicijom sve su glasniji, jer su i političke okolnosti sve kompliciranije i složenije. I politički analitičari slažu se da su čelnici najjačih hrvatskih stranaka na ovakav potez primorani zbog jačanja protusistemskih stranaka, ponajprije Živog zida, koji sve više jača. A to znači da je velika koalicija zapravo nužnost, objašnjava analitičar Žarko Puhovski. I analitičar Davor Gjenero sličnoga je stava, ali ističe: “Nažalost, mislim da je velika koalicija naša sudbina. Kažem nažalost, ne zato što mislim da je to loše rješenje, nego drugog rješenja nakon izbora neće biti”.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike