Tehno
ZAVRŠEN 41. MEĐUNARODNI ICT SKUP MIPRO 2018

Obrazovanje nije usklađeno s potrebama gospodarstva
Objavljeno 1. lipnja, 2018.

Središnji dan 41. konferencije MIPRO je Dan gospodarstvenika, u sklopu kojeg je održana plenarna rasprava na kojoj su sudjelovali predstavnici gospodarstva i javne uprave. Nakon svečanog otvaranja, na temu “Bolje obrazovanje za bolje gospodarstvo”, uz moderiranje Hrvoja Balena, člana uprave Algebre i predstavnika HUP-a kao suorganizatora programa, razgovarali su državni tajnik Tome Antičić, savjetnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Luka Novosel, državni tajnik Bernard Gršić, predsjednik Uprave Končara Darinko Bago, Milan Živković iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla te Boris Drilo, član Uprave HT-a. Sudionici skupa složili su se kako trenutačno hrvatsko obrazovanje nije usklađeno s potrebama gospodarstva, ali i kako bi sami poslodavci trebali kvalitetnije definirati kakve bi kadrove željeli imati. U drugom dijelu Dana gospodarstvenika održan je niz izlaganja koja su pružila presjek trenutačnog stanja hrvatskog gospodarstva s naglaskom na digitalnu ekonomiju.

Uvođenje 5G mreža u Hrvatsku, tema i naslov prvog okruglog stola okupila je u hotelu Adriatic velik broj stručnjaka zainteresiranih za ovu revolucionarnu tehnologiju koja se – kako su istaknuli sudionici okruglog stola – već sada svrstava uz izume kao što su tiskarski ili parni stroj, izmjenična struja i automobil. Što bi konkretno značila 5G mreža? Pristup internetu brzinama do 20 Gb po sekundi, mogućnost spajanja do milijun uređaja na kvadratnom kilometru – što je izuzetno važno zbog sve većeg razvoja „Interneta stvari“, veću efikasnost uređaja, vijek trajanja baterije do deset godina, minimalnu latenciju i daleko veću pouzdanost mreže, što je ključno kod daljnjeg razvoja autonomnih sustava poput pametnih vozila.

Predstavnici hrvatskih teleoperatera istaknuli su kako već razvijaju određene funkcionalnosti 5G mreža koje zasad testiraju na 4G mrežama i dodali kako će Hrvatska spremna dočekati trenutak uvođenja 5G tehnologije, odnosno omogućiti pristup uslugama koje koriste ovu tehnologiju među prvima u Europi.

Izazovi koje tehnološke promjene i izgradnja digitalnog gospodarskog modela poznatog pod imenom industrija 4.0 predstavlja za obrazovanje kadrova – od srednje škole do radnog mjesta – bili su tema okruglog stola “Industrija 4.0 i obrazovanje”. Postojeći trendovi ukazuju da će od 2015. do 2020. godine u svijetu nestati 7,1 milijun radnih mjesta, najviše u administraciji i prerađivačkoj industriji, a istovremeno će se otvoriti oko 2 milijuna novih radnih mjesta, prvenstveno u financijama, menadžmentu i savjetovanju. M.R.