TvObzor
SEASPLASH OTKRIO NOVA GLAZBENA IMENA

Nova era - zakulisni koncept 16. izdanja
Objavljeno 1. lipnja, 2018.
Seasplash festival, cije ce se 16. izdanje održati od 19. do 22. srpnja na tvrdavi Punta Christo pokraj Pule, upravo je dodao 30 novih imena na dugacak popis izvodaca, ali i otkrio koncept ovogodišnjeg festivala

Seasplash festival jedan je od pokretača domaće nezavisne scene, inspirirane sound system kulturom i bass glazbom, i u kontinuitetu sudjeluje u njezinu nadograđivanju, njegovanju i promoviranju. “Nova era” je zakulisni koncept ovogodišnjeg, 16. izdanja, koje se nametnulo zbog premijernih nastupa niza izvođača koje Seasplash festival predstavlja ove godine, predviđajući da bi, bar neki od njih, mogli kvalitetno pridonositi kreativnosti domaće, regionalne i međunarodne scene u danima koji dolaze.

Kao predvodnik drugog vala izvođača Seasplash festivala 2018., na tvrđavu se prvi put penje Navigator MC, veteran globalnog jungle pokreta s više od 30 godina glazbenog iskustva. Navigator je izvođač koji svojom energijom, MC vještinom i mudrim tekstovima na pozornici može dirigirati i najvećim mnoštvom. Navigator je svoj glas "posuđivao" bendovima poput Asian Dub Foundation i Freestylers, a na pozornici Seasplasha ovaj će mu se put pridružiti Filip Motovunski, jedan od najznačajnijih domaćih drum and bass, jungle i hip hop DJ-a, ujedno i stalni gost festivala.

Još jedni stalni gosti festivala Digitron Sound System, prvi i najpoznatiji sound system u Hrvatskoj, na festivalu će proslaviti 10 godina postojanja. Prepoznatljivi su po žestokim zvukovima iz ručno rađenih zvučnih kutija, te mješavini različitih glazbenih smjerova, od elektronike do organske dub glazbe.

Sličan put, od građenja vlastitog sound systema, do predvodnika scene u rodnom gradu Bolzanu, prešli su i talijanski duo Wicked & Bonny. Bez pravila u glazbi i s oštrim dubovima u digitalno-analognom stilu, svestranih vokala s puno duše, sirena i live efekata idealni su za ljetno festivalsko druženje.

Zvali smo čovjeka, rekao je da ne može, ali ipak je na kraju popustio. Vojko V, vlasnik najvećeg rap hita u 2018. godini, sudeći po kritikama, možda i najboljeg hip-hop albuma, jednostavno nazvanog "Vojko", stiže na Seasplash. Splitski reper i glazbeni producent poznat po svom radu u bendovima Dječaci i Kiša metaka u posljednje vrijeme oduševljava novim singlovima u njemu svojstvenom rap stilu i jedinstvenih tema.

Još jedna domaće-inozemna MC i DJ kombinacija dolazi u glasu Joea Rayguna te zvuku 207. Joe Raygun je vješti britanski dubstep i drum and bass MC koji se na svakom nastupu pojavi s mnoštvom zanimljivih misli, koje iznosi uz isključivo pozitivnu energiju. Zvukovno će ga pratiti 207 iz Pule, možda i najviši dubstep DJ i producent u svijetu, koji konstantno izdaje za velike izdavačke kuće tog žanra. (N. K.)