TvObzor
FILMSKE ZVIJEZDE ŽIVE VJEČNO

Ljubavna priča za sva vremena
Objavljeno 1. lipnja, 2018.
Annette Bening i Jamie Bell nezaboravni su ljubavnici u romantičnoj i nagrađivanoj drami

U zlatno doba Hollywooda, 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća Gloria Grahame bila je jedno od najpoznatijih svjetskih glumačkih imena. Osim što je nastupala u hitovima poput “Velika žega”, “Unakrsna vatra”, “Iznenadni strah” te glumila s Humphreyjem Bogartom u film noiru “Na osamljenom mjestu“, Grahame je za fantastičnu ulogu u romantičnoj drami “Grad iluzija” osvojila prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najbolje sporedne glumice. Ove godine, točnije od četvrtka, 7. lipnja, njezin turbulentan privatni život gledamo u kinima u hvaljenom i nagrađivanom filmu “Filmske zvijezde žive vječno” u kojoj ju je portretirala nezaboravna Annette Bening.

Sama radnja ove prekrasne romantične drame prati razigranu, ali strastvenu vezu između Glorije Grahame i njezina ljubavnika Petera Turnera tijekom 1978. godine u Liverpoolu. Ono što započne kao neobavezan ljubavni odnos između legendarne “femme fatale” i njezina mnogo mlađeg ljubavnika ubrzo se pretvara u dubinsku povezanost u kojoj Turner postaje osoba na koju se Glorija može osloniti kada joj je potrebna utjeha. Međutim, uskoro će uzajamna strast i žudnja za životom biti testirane izvan granica njihove kontrole…

Romantična priča “Filmske zvijezde žive vječno” temeljena je na istoimenim memoarima Petera Turnera koje je on objavio 1986. godine, a koje je u filmski scenarij pretvorio Matt Greenhalgh. Čini se kako se Greenhalgh specijalizirao za adaptiranje priča o poznatim ličnostima, jer mu je ovo već treći scenaristički uradak slične tematike nakon vrlo uspješnih hitova “Control” (o vođi glazbene skupine Joy Divison, mladom Ianu Curtisu) i “John Lennon: Dečko koji ne obećava” (o najpoznatijem članu skupine Beatles).

Glavne uloge nezaboravnih ljubavnika u romansi “Filmske zvijezde žive vječno” ostvarili su Annette Bening (do danas čak četiri puta nominirana za prestižnu nagradu Oscar – “Varalice”, “Vrtlog života”, “Biti Julija” i “Klinci su dobro”) i Jamie Bell (dobitnik britanske nagrade BAFTA – “Billy Elliott”). Od ostalih glumaca svakako treba izdvojiti dobitnicu Oscara Vanessu Redgrave (“Julia”, “Howards End”) i nominiranu za Oscara Julie Walters (“Billy Elliott“). Film je režirao Paul McGuigan, široj publici vjerojatno najpoznatiji po režiji akcijskog znanstvenofantastičnog trilera “Push“ iz 2009. godine. Sam film ove je godine nominiran u tri najvažnije kategorije za nagradu BAFTA – najbolji scenarij, najbolja glumica i najbolji glumac, što je samo potvrdilo fantastične kritike koje su Bening i Bell dobili za svoje performanse stvarnih poznatih ličnosti.

Romantična drama “Filmske zvijezde žive vječno” u kina nam stiže u savršenom terminu – tjedan dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva: 7. lipnja.(N.K.)

Foto: CONTINETAL
Možda ste propustili...

DRUGA SEZONA FOX-OVA ŠPIJUNSKOG TRILERA “DRŽAVA U DRŽAVI”

Inteligentan, filmičan i politički triler koji odražava turbulentna vremena u kojima živimo

SUPERVAL- KONCERT ŠKOLSKIH BENDOVA ODRŽAT ĆE SE U VELIKOM POGONU TVORNICE KULTURE

Fantastična priča o entuzijazmu dvije učiteljice

DOBRI PREDZNACI - EKRANIZACIJA KULTNOG ROMANA TERRYJA PRATCHETTA I NEILA GAIMANA

Apokalipsa nikada nije bila ovako šarmantno i dirljivo zabavna