Regija
ČEKAJU PRILIKU ZA NOVI ŽIVOT

Braća Sven (11) i Leon (13) na listi za presađivanje srca
Objavljeno 30. svibnja, 2018.
Djece oboljele od srčanih bolesti u Hrvatskoj ima više od deset tisuća

ŽUPANJA

Jedanaestogodišnji Sven Horvat sa svojim se prijateljima iz 3.c razreda OŠ Ivana Kozarca radovao prvoj svetoj pričesti, ali te je nedjelje, 13. svibnja, dok su njegovi vršnjaci u obje županjske župe primali sveti sakrament, taj teško bolesni dječak, iscrpljen i malaksao, ležao je u krevetu iščekujući poziv iz KBC-a Zagreb da je za njega pronađeno donatorsko srce. A isti poziv, koji za obojicu život znači, očekuje i njegov dvije godine stariji brat Leon. Nekoliko dana ranije vratili su se iz bolnice, gdje im je 3. svibnja rađena kateterizacija i biopsija srca.

- Čim su doktori vidjeli stanje srca, i Sven i Leon odmah su podvrgnuti opsežnoj predtransplantacijskoj obradi, prošli su sve moguće pretrage i odmah su uvršteni na listu čekanja za transplantaciju srca - rekla nam je očajna majka Đurđica Šumanovac iz Županje.

Hrvatska je članica Eurotransplanta, međunarodne mreže za razmjenu organa, i majka se danonoćno moli i nada da će spasonosni pozivi stići, da će donatorska srca biti pronađena i da će njezini sinovi dobiti priliku za novi život.

Danonov bolest

- Oba sina boluju od Danonove bolesti, odnosno glikogenoze tipa II, ili Pompeove bolesti, a to je rijetka, nasljedna i za život opasna neuromišićna bolest koja je kod obojice dovela do teškog poremećaja srčane funkcije. Dijagnosticirana im je i hipertrofična restriktivna kardiomiopatija. Terapijske mjere, osim transplantacije srca, ne popravljaju bitno prognozu i jedino što im sada preostaje jest presađivanje srca - zabrinuta je i uplašena Đurđica.

Riječ je o poremećaju metabolizma ugljikohidrata. Naime, glikogen je tvar iz skupine ugljikohidrata i glavni je izvor energije za stanice u našem tijelu, a zbog nemogućnosti korištenja glikogena dolazi do njegova gomilanja. Usporava stanice mišića tijela, slabi rad srčanog mišića i otežava disanje, što u pojedinim slučajevima dovodi do teškog poremećaja srčane funkcije. Bolesnici se često bore s glavoboljom, problemima s vidom, poremećajem svijesti, a mogu i završiti u invalidskim kolicima.

- Otkako su uvršteni na listu, 24 sata dnevno sam kao na iglama, ne odvajam se od mobitela, svako malo gledam u ekran, provjeravam je li dovoljno pojačan, je li možda bio kakav propušteni poziv iz bolnice, a da ga, nedajbože, nisam čula. Jer u slučaju pronalaska srca, nakon poziva iz bolnice u roku od četiri sata moramo biti na Rebru u Zagrebu kako bi se moglo obaviti presađivanje dok je organ upotrebljiv - kaže majka.

Novčani problemi

Predtransplantacijska obrada radi se kako bi se isključilo postojanje kontraindikacija za operaciju. A određeni faktori su vrlo važni u odabiru pacijenata kojima će transplantacija srca najviše pomoći, jer je količina donora ograničena. Treba navesti i podatak da djece oboljele od srčanih bolesti u Hrvatskoj ima više od deset tisuća.

Teška bolest dvaju dječaka financijski je isrcpila cijelu obitelj, velika borba za život i dugotrajan oporavak tek ih očekuje, a sve to za sobom povlači i velike troškove. Obiteljska prijateljica Sanela Krištič pozvala je putem Facebooka sve ljude velikoga srca da pomognu ovoj majci četvorice sinova, od kojih je najmlađi još beba. “Dva se dječaka odmalena bore s opakim bolestima, a sada oba moraju na transplantaciju srca. Dva brata koja su navikla na doktore, injekcije, lijekove... Više im je dom bolnica nego njihov obiteljski dom. Njihova se majka bori sve ove godine s njihovom bolešću kako zna i umije. Nakon svih pretraga, dečkići su dospjeli na listu za transplantaciju srca... Svi znamo da su putni troškovi golemi. Ovom objavom molim ljude dobre volje da pomognu majci kako bi se mogla što lakše nositi sa situacijom i maksimalno posvetiti svojoj djeci... Idemo još jednom dokazati da Facebook ne služi samo za naslikavanje i pokazivanje lijepih trenutaka, idemo pomoći”, apelira Sanela.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Presađivanje srca čini desetak posto transplantacija na djeci

Klinički bolnički centar Zagreb jedina je hrvatska bolnica u kojoj se rade transplantacije organa kod djece. Od 2011. obavljeno je devet transplantacija srca kod djece. Posljednja je bila početkom siječnja, kada je četverogodišnjoj djevojčici Riti nakon šest mjeseci čekanja na organ presađeno srce. Pročelnik Zavoda za kardiologiju Klinike za pedijatriju Danijel Dilber, gdje se liječe Sven i Leon, istaknuo je da na presađivanje srca u djece otpada desetak posto transplantacija. U deset godina, koliko je u Eurotransplantu, Hrvatska je postala najuspješnijom članicom ove organizacije i jedna od najuspješnijih zemalja u svijetu. Od svih članica Eurotransplanta – a to su Austrija, Njemačka, Slovenija, Nizozemska, Luksemburg, Mađarska i Belgija – u Hrvatskoj se najmanje čeka na transplantaciju nekog organa.

Donacije za Leona i Svena

Svi koji žele pomoći teško bolesnim dječacima i njihovoj majci svoje dobrovoljne priloge, uz obvezno naznačenu napomenu “donacija za liječenje”, mogu uplatiti na broj računa HR 8224020063205734383, otvoren u Erste banci na ime Đurđica Šumanovac, koja je za Svena teškom mukom uspjela ostvariti status roditelja njegovatelja.

10

tisuća djece u Hrvatskoj oboljelo je od srčanih bolesti

Nakon poziva iz bolnice, u roku od četiri sata moraju biti na zagrebačkom Rebru

Najčitanije iz rubrike