Dome slatki dome
OKRUŽENJE U KOME RADIMO

Ugodno i zadovoljno u radnom prostoru
Objavljeno 30. svibnja, 2018.
Ambijent će utjecati na raspoloženje i učinkovitost

Najveći dio dana većina ljudi provodi na radnom mjestu te je stoga izrazito važno da se za radnog vremena osjećamo ugodno i zadovoljno.

Ambijent, kao i drugi faktori, utjecat će na naše raspoloženje, a time i na učinkovitost. Mnogim detaljima možemo povećati kvalitetu okruženja u kome radimo.

Jedan od bitnih elemenata je pravilan položaj radnog stola u odnosu prema izvoru dnevne rasvjete. Osvijetljenost sprijeda ili s lijeve strane za dešnjake, odnosno desne za ljevake, omogućit će pravilnu i ravnomjernu osvijetljenost radne površine i smanjiti naprezanje očiju. Dobra zaštita od sunca je također obavezan element, a ovisit će i o strani svijeta prema kojoj ste orijentirani.

Položaj stola

Međusobni odnos radnih stolova u prostoru treba biti takav da ne remeti komunikaciju niti da zaposlenici ometaju jedni druge pri obavljanju svojih svakodnevnih dužnosti. Veličina radne plohe bitna je za pravilnu organizaciju kao i tok radnih aktivnosti. Kvalitetan položaj stola u prostoru će osigurati i vizualna komunikacija s ulaznim vratima.

Ugodan ambijent ostvarit će se pravilnom primjenom boja u interijeru. Iako je u trendu minimalizam, koji za sobom povlači upotrebu hladnih i neutralnih boja, u uredu ćete se osjećati puno ugodnije s naglascima žute, narančaste, crvene ili neke druge boje koja potiče aktivnost. Jednolične i nježne nijanse nas umiruju te stvaraju suprotan efekt od onog očekivanog na radnom mjestu.

Kvalitetna i udobna radna stolica s mogućnošću reguliranja visine sjedenja te nagiba naslona za leđa je obavezna. Dodatne mogućnosti podešavanja također su poželjne.

Detalji

Detalji poput fotografija članova obitelji i različitih dragih predmeta, smješteni u radnom okruženju, učinit će radno mjesto ugodnijim, a nas opuštenijim.

Biljke u prostoru neizostavan su element, koji oplemenjuje i osvježava prostor. Podna površina svakako treba biti izrađena od toplih materijala, a obloge keramikom ili kamenom se ne preporučuju.

Za održavanje koncentracije nužno je osigurati dobro provjetravanje, tj. protok svježeg zraka kao i klimatizacijski uređaj koji regulira temperaturu i vlažnost u prostoriji.

I na kraju, preostaje vam da provjerite koliko je doista kvalitetan položaj i organizacija vašeg radnog mjesta te da se s eventualnim primjedbama uputite nadređenima, kojima je svakako u interesu da se vi osjećate što bolje i date svoj maksimum!

Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

MODERNA KUPAONICA

Igra elementima

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

2

VRT - PRIPREME ZA NOVE RADOVE

Biljke pamte nepažnju i nestručnost

3

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma