Dome slatki dome
OMILJENA UKRASNA BILJKA

Hortenzija: Zahvalan grm za vrtnu sjenu
Objavljeno 30. svibnja, 2018.
Cvate dugo, od proljeća pa do kasne jeseni ružičastim, plavim, bijelim cvjetovima...

Jedna od omiljenih i vrlo čestih ukrasnih biljaka u našim vrtovima je hortenzija. No, malo je poznato da postoji stotinjak vrsta hortenzija. Većina vrsta hortenzija potječe iz Kine i Japana, dok neke vrste samonikle rastu u Sjevernoj i Južnoj Americi.

U nas se najčešće uzgaja samo jedna vrsta, oko jedan metar visok polugrm uspravnih stabljika čiji su cvjetovi okupljeni u loptaste štitaste cvatove. Listovi ove vrste prilično su krupni, glatki i na rubovima nazubljeni, tako da zbog njih grm hortenzije čak i dok je mlad, ili u rano proljeće kad još nema cvjetova, ipak djeluje dekorativno. Hortenzija je vrlo zahvalna ukrasna biljka. Ona raste i u polusjeni, koja većini cvjetnica i ne odgovara, a cvate dugo, od proljeća pa do kasne jeseni, najčešće ružičastim, ali i svijetloljubičastim, plavim, bijelim i crvenim cvjetovima.

Ova biljka nije osobito izbirljiva ni u pogledu zemljišta i dobro će uspijevati i u običnoj, nešto rastresitijoj vrtnoj zemlji pod uvjetom da u njoj nema vapna. Boja cvjetova uglavnom ovisi o sorti, no zanimljivo je da se ona mijenja i s obzirom na tlo. Naime, ako je tlo ipak s nešto vapna, tada će i sorte koje inače imaju plavi cvijet biti uglavnom ružičaste i tek malo poprskane plavim, dok će ružičasti cvjetovi u nešto kiselijoj zemlji bez vapna dati plave cvjetove. Stoga, oni koji žele dobiti hortenzije plavih cvjetova, a nemaju kiseliju zemlju bogatu željezom, hortenziju zalijevaju blagom otopinom zelene galice ili sekvestrena kako bi dobili takvu boju cvijeta.

Od ostalih vrsta hortenzija valja spomenuti i velikolisnu japansku hortenziju, oko dva metra visoki grm s velikim cvjetnim loptama čiji su vanjski cvjetići obrubljeni većim lapovima i djeluju vrlo dekorativno. Valja također spomenuti posebnu vrstu hortenzija penjačica, od kojih neke narastu i do 20 metara u dužinu, imaju sjajno lišće jajolikog oblika i bujno cvatu lijepim bijelim cvjetovima. Ne treba im potporanj jer se za podlogu poput bršljana hvataju korjenčićima. J.Kn.

UKRAS I NA BALKONU

Hortenziju se može posaditi u veće posude te njome ukrasiti balkone ili terase, a također je možemo koristiti i za sadnju kao samostojeći grm u ukrasnom dijelu vrta. Naime, ova listopadna biljka nije osobito osjetljiva na hladnoću i dobro će prezimiti u vrtovima.

Razmnožavanje reznicama

Hortenzije se rijetko kada razmnožavaju sjemenom, već je najčešći i najpraktičniji način razmnožavanje zelenim reznicama, potkraj ljeta ili početkom jeseni. To se radi tako da se odrežu bočni izbojci i naprave reznice duge 10 - 15 cm, ukloni im se nekoliko donjih listova, donji kraj reznice pospe hormonskim prahom i posadi u smjesu pijeska i treseta na zasjenjeno mjesto. Idućeg proljeća, kad se biljka dobro ukorijeni, posadite je na stalno mjesto. Nemojte je zaboraviti zalijevati, osobito ljeti, jer hortenzija voli mnogo vlage i jedino će dobro napredovati i obilno cvasti ako ne bude oskudijevala vlagom.

Možda ste propustili...

MALE IDEJE ZA NAJLJEPŠE DANE

Darove ukrašavamo ljubavlju!

SKLADNO UMATANJE PORUKA OSOBI KOJU DARIVATE

Poklon umotan sa srcem

UKUSNIJE UZ DEKORACIJU

Pravi ugođaj uz toplinu svijeće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BLAGDANSKO UKRAŠAVANJE

Pretvorite dom u posebno mjesto ugode i obilja

2

MALE IDEJE ZA NAJLJEPŠE DANE

Darove ukrašavamo ljubavlju!

3

PRAVILA POSLOVNOG DARIVANJA

Obavezno priložite čestitku