Regija
ANTE BLIZNAC PROSVJEDUJE PRED SUDOM

Zbog dvije dnevnice izgubio sam cijelu očevinu
Objavljeno 29. svibnja, 2018.
Ocu s petero djece stiglo je rješenje o ovrsi jer je poslan u sječu u krivi dio šume

ĐAKOVO - Kada su ga u studenome 2012. godine angažirali da ide u sječu šume u Budrovačkom brdu, nezaposleni otac petero mališana Ante Bliznac nije mogao ni naslutiti da će, kako kaže, zbog dvije nadnice izgubiti svu imovinu. Nakon što je 8. svibnja ove godine dobio zaključak o ovrsi nad svojim nekretninama, odnosno vještačenju radi utvrđivanja tržišne vrijednosti nekretnina, koje mu je pristiglo iz Općinskog suda u Osijeku - stalne ispostave Đakovo, pred zgradom Suda odlučio je sa suprugom i djecom prosvjedovati dok god se, kaže, njegov glas ne čuje do Zagreba. Pojasnio nam je prilično zapetljanu priču, u kojoj je, tvrdi, ispao kolateralna žrtva pravosuđa.

- Mene je angažirao Vlado Martinović, koji je sa mnom išao u sječu drva. Bilo je s nama još nekoliko ljudi, među kojima i Nikola Blažević, vlasnik šume. Da bude jasnije, šumu je Blaževiću prodala Ivana Dumančić, a Blažević je Martinoviću prodao trupce. Dva dana sjekli smo šumu, treći su dan došli policija i gazda Branko Markić. I tu treba razjasniti, Ivana je imala šumu pokraj Markića, a misleći da je cijela šuma njezina, prodala ju je kao takvu Nikoli Blaževiću i to je razlog cijele zavrzlame jer je pola bilo Markićevo - pojašnjava Bliznac, dodajući kako je Dumančić priznala svoju pogrešku i ponudila podmiriti cijelu štetu.

- Međutim, sud je to sve odbacio - dodaje Bliznac.

Sve ih je tužio

- Markić nas je sve redom tužio. Zamislite, mene nadničara bez ikakvih sredstava za život. Naplatio sam dvije dnevnice, ali izgubio sam svu očevinu. Znate što je najgore, cijelo vrijeme nisam dobio nikakav poziv za sud. Kažu kako nisam bio dostupan, što nije istina. Tada, kada je policija bila na očevidu, Vlado Martinović izjavio je kako ja nemam ništa s nanesenom štetom te je angažirao odvjetnika Marinka Brajka. Još onda mi je rečeno da će sve biti riješeno, da bi sada dobio rješenje “o vješanju”, jer kako sve ovo nazvati? - pita se Bliznac.

Sada mu je, kaže, stigla ovrha na sve.

- Ono što je moj otac stjecao 60 godina, kao i ja mukotrpnim nadničarskim radom 25 godina, sve mi je uzeto. Nisam išao krasti, a mene su pokrali - kaže Bliznac, upirući prstom u pravosuđe.

- Naše je pravosuđe korumpirano. Kako ovo što se meni dogodilo drugačije nazvati? Ne znam koga da više tužim, s kim da se sudim, kako da vratim svoju imovinu - pita se Bliznac.

Inače, pred Sud u Đakovo doveo je suprugu s djecom, koji su kao i on nosili transparente na kojima piše da su opljačkani. Djecu, kaže, neće slati u školu dok se njihov problem ne riješi.

- Nikakva primanja nemam, čak ni socijalnu pomoć, jer imam auto star 29 godina. Bio sam branitelj, obolio i liječio se, ali ovaj šok koji sam sada doživio nisam ni u ratu prošao. Prije osam godina ukinuli su mi socijalnu pomoć jer imam taj stari auto kojim prevozim djecu. Sada je dosta! - poručuje Bliznac.

Maja MUŠKIĆ
“Dug će se riješiti ovaj tjedan”

Odvjetnik Marinko Brajko, komentirajući slučaj Ante Bliznaca, kaže kako je riječ o specifičnom predmetu.

- Tu je tužitelj Branko Markić bio oštećen, u šumi u njegovu vlasništvu posječena su stabla. On je tužio ljude koji su tu šumu sjekli. Bilo je pet tuženika, između ostalih i Ante Bliznac, koji je ondje bio nadničar, koji je radio za dnevnicu - pojašnjava odvjetnik Brajko, dodajući kako je jedna od tuženica, Ivana Dumančić, tvrdila da je to njezina šuma, njezino vlasništvo.

- Kada je utvrđeno da je to pogrešna identifikacija, došlo je do kaznenog postupka u kojemu tih pet tuženika kazneno nije odgovaralo, ali je vlasnik išao na naknadu štete - ističe Brajko.

Nadalje, kaže kako vlasnik prema Zakonu o obveznim odnosima može tužiti jednog počinitelja štete, a može i tri i pet.

- On je tužio svih pet, što je zakonski dopušteno. U slučaju negativne presude kao što je ovdje, međusobni tuženici mogu se regresirati. Oni znaju tko je odgovoran i tko je kriv. Međutim, prema mojim saznanjima, u kontaktu sa svim ostalim tuženicima i dužnicima kako ovo riješiti, i s Vladom Martinovićem koji je organizirao sječu i Bliznaca, dogovoreno je da će se ovaj tjedan riješiti kompletan dug. Gospodin Bliznac i njegova obitelj neće imati nikakvih kazneno-pravnih sankcija ni negativnu štetu, što bi značilo da će se uskoro ovrha obustaviti - rekao je odvjetnik Brajko.

Dumančić za odštetu ponudila kuću

U siječnju 2013. godine Ivana Dumančić potpisala je izjavu u Odvjetničkom uredu Jurić u Đakovu, koji je u to vrijeme zastupao oštećenog Branka Markića, u kojoj prihvaća potpunu odgovornost za nanesenu štetu te navodi da je zbog naknade dala obiteljsku kuću na prodaju. Odvjetnik Zvonimir Jurić kaže kako pamti taj slučaj, no da je Markić nakon toga pronašao drugog odvjetnika pa ne zna što se dalje događalo.

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana