Autoglas
CESTA U VISOKIM ALPAMA

"Osvojili" smo Grossglockner
Objavljeno 29. svibnja, 2018.
Panoramska cesta dugačka je 48 km i ima 36 oštrih zavoja

Novinarsko-putopisna ekipa Autoglasa stekla je još jedno zanimljivo automobilistički iskustvo. “Osvojili” smo naime jednu od najviših europskih cesta. Alpska cesta Grossglockner, smatraju mnogi, vrhunac je svakog posjeta Austriji. Odnosno jedna je od tri najposjećenije austrijske turističke destinacije.

Grossglockner je s 3797 metara najviši vrh austrijskih Alpa, a Grossglockner Hochalpenastrasse vrti se kroz najviše planine u ovoj zemlji. Ova panoramska cesta ukupno dugačka 48 kilometara s ukupno 36 oštrih zavoja, istražuje srce najvećeg nacionalnog parka u Austriji, koji se proteže kroz pokrajine Salzburg, Tirol i Korušku. Najviši plato na kojemu je uređeno panoramsko parkiralište i odmaralište je Fuscher Törl, na 2428 metra, to je više i od onog središnjeg centra koji nosi ime po caru Franji Josipu. Ono je ipak na “samo” 2369 metara nadmorske visine.

Odredište naše ture bio je, dakle, Fuscher Törl, do kojeg se dolazi sa sjeverne strane, iz smjera Salzburga, odnosno nedaleke njemačke Bavarske. Istina, nismo bili u prilici dovesti se u osobnom automobili, bili smo u autobusu, no i to je doživljaj za sebe jer valja na oštrim uzbrdicama s “lakat” zavojima pokazati vozačko umijeće. Ovo je omiljena turistička destinacija, godišnje je posjeti oko 900 tisuća posjetitelja, a ako se pitate otkud taj broj, za ulazak na tu cestu i sa sjevera i s juga se naplaćuje ulaznica. Dnevna karta za automobile je 36, a za motocikle 26 eura. No, valja znati kako je cesta zatvorena od početka studenoga do kraja travnja.

Kako smo mi bili već treći tjedan nakon ovogodišnjeg otvorenja, jasno je da je to primamilo i ostale avanturiste. I u osobnim automobilima (podjednako u malim sportskim dvosjedima kao i moćnim SUV-ovima), motociklima, biciklima, ali i starim traktorima, održavao se naime sajam traktorskih oldtimera.

Gradnja ove ceste započela je u ljeto 1930. godine, napravljena je kao šest metara široka pješčana cesta. Od kraja pedesetih naovamo cesta se konstantno dorađivala, proširena je na 7,5 metara širine, radijus oštrih zavoja je također proširen, dodana su brojna panoramska odmarališta. Pogled - teško je opisati riječima - no okruženi ste najvišim vrhovima austrijskih Alpa. Kažu da ih je više od 60!

SNJEŽNI NANOS VISOK 21 METAR

Alpska cesta Grossglockner tijekom zime i dijela proljeća zatvorena je, ne čisti se i ne održava. Snježni nanosi viši od deset metara nisu neuobičajeni, a rekord je 21 metar iz 1953. godine.

Najviša punionica za vozila na elektični pogon, na visini od 2369 metara, nalazi se na ovoj cesti.