Sport
NEPOBJEDIVI BLIZANCI

Svjetski prvaci Lončarići najbolji i na eurosceni
Objavljeno 27. svibnja, 2018.
Osječanima nije bilo lako u finalu, posebice Patriku, kojega je veslom u ruku “opalila” jedna Nizozemka

Braća Anton i Patrik Lončarić u Francuskoj su potvrdila dominaciju i nepobjedivost te su se okitila naslovom europskih juniorskih prvaka u dvojcu bez kormilara! Sjajna braća iz VK Iktus pokorila su konkurenciju na Europskom veslačkom prvenstvu za juniore u francuskom Gravelinesu i uvjerljivo stigla do zlata.

Bila je to još jedna demonstracija snage i moći osječkih blizanaca, koji su odveslali dvije sjajne utrke u Gravelinesu i ostavili konkurenciju daleko iza sebe.

Dobra škola

- Znamo koliko Lončarići vrijede, dečki i ove sezone veslaju jako brzo, ali nisam unaprijed želio nikakvu priču u kojoj se spominju riječi favoriti ili medalja. Želio sam samo da odveslaju dobre utrke, kao lani na Svjetskom prvenstvu u Litvi, i znao sam da će biti dobro. Na kraju smo ispunili naš cilj, osvojili europsko zlato - referirao je iz Francuske njihov trener Krešimir Ižaković.

Dečke nismo željeli uznemiravati, zlato je trebalo proslaviti s kolegama, pa zašto kvariti feštu pričom.

Iako nitko uoči natjecanja nije želio spominjati medalju, u reprezentaciji su svi redom znali da su Lončarići kalibar za onu najsjajniju. I to su potvrdili. Nakon što su se lani u Litvi okitili naslovom svjetskih juniorskih prvaka u “dvojcu bez”, u Francuskoj su niski uspjeha dodali i prvo zlato s eurosmotre. I već po tome je jasno da im u dvojcu bez kormilara među juniorima nema ravnih. Oni mogu izgubiti utrku samo kad se zezaju ili kad im se ne da ići jako brzo. A rijetko je i jedno i drugo. Dečki se izvan čamca vole jako dobro zezati, ali kad krene utrka, tu počinje i ozbiljnost. Mijenjaju se natjecanja i regate, a oni pobjeđuju. Uvijek i svugdje, osim na lanjskom Europskom prvenstvu u Krefeldu kada nisu ušli ni u finale. No, bila im je to dobra škola, zato su kasnije bili prvi na Svjetskom juniorskom prvenstvu, ali i ostalim utrkama. Sjajni rezultati su i ove godine, dominacija u hrvatskim okvirima među vršnjacima je neupitna, a eto i na prvom velikom natjecanju u 2018. pokazali su kako im nema ravnih u Europi.

- Lani nismo osvojili medalju na EP-u, dečki su bili prvi, ali u B finalu, no sad smo to popravili. Iako, fokus i najvažniji dio sezone ponovno je Svjetsko juniorsko prvenstvo - dodaje Ižaković.

Kobne Nizozemke

Nakon što su u Gravelinesu projurili kvalifikacijama (7:00.79) i izravno otišli u A finale, Lončarićima u utrci za medalje nije bilo tako lako. Vodili su prvih 1200 metara, a onda su ih počeli sustizati Rumunji. No, osječka braća su u posljednjih 250 metara ubacila u brzinu više i sjajnim finišom prošla ciljem (7:10,04) gotovo dvije sekunde prednosti nad Rumunjima (7:11,55). Treći su bili Talijani (7:15.01), a zatim najbolji mladi veslači Litve, Bjelorusije i Češke.

- Rumunji su ih počeli sustizati, ali dečki su odmah reagirali i nisu dopustili da im odmaknu. I onda sam bio siguran u njih, znao sam da će u finišu ići jako brzo, jer specijalisti su za te završnice - dodao je Ižaković.

Osim Rumunja, Talijana, Litavaca..., u Francuskoj ih je ometao i vjetar, a za Lončariće su umalo kobne bile djevojke iz Nizozemske koje veslaju u četvercu. Naime, u subotu se dogodio incident na vodi, mlade Nizozemke su se u razveslavanju previše približile Lončarićima, a jedna je Patrika “opalila” veslom po desenoj ruci i lakše je stradao biceps.

- Sad se zezamo na račun Lončarića i Nizozemki, ali u prvi mah nije bilo nimalo bezazleno. Srećom ozljeda nije teža, a zbog takvih nezgoda nekad se otkazuju utrke - zaključio je Ižaković, koji se s braćom u utorak vraća u Osijek.

Eurosmotra je završena, trojac Ižaković-Lončarići ispunio je svoj cilj, a već od srijede kreće nova operacija - Svjetsko juniorsko prvenstvo.

Ivana LIOVIĆ
Aria i Izabela pete

Boje osječkog veslačkog kluba Iktus u Francuskoj branili su Lončarići, ali i Aria Cvitanović koja je veslala u “dvojcu bez” sa Zagrepčankom Izabelom Krakić. Iako je ovo njihova prva godina u toj disciplini, Aria i Izabela osvojile su solidno peto mjesto u A finalu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike