Sport
“KRALJEVI” OSTALI NA TRONU

Dinastija iz Madrida pravi je vladar Europe
Objavljeno 27. svibnja, 2018.

Treću godinu zaredom imamo istog pobjednika nogometne Lige prvaka. Iako tijekom sezone pružaju oscilirajuće partije u Primeri, kada je najjače nogometno natjecanje Starog kontinenta u pitanju, tu im premca nema. Real Madrid u Kijevu pobijedio je Liverpool s 3:1 i osvojio svoju 13. titulu, treću uzastopnu, a već četvrtu kojoj je pečat dao i najbolji hrvatski nogometaš i kapetan “vatrenih” Luka Modrić.

- Već dvaput osvojiti zaredom je fantastično, ali ovo je povijesno. Mi smo kao košarkaške dinastije u NBA ligi, ovakav doseg neće biti nikome lako ponoviti - smatra desetka Reala, koja je na travnjaku odradila svih 90 minuta. Njegov suigrač Mateo Kovačić nije ulazio u igru, a s druge strane terena bio je još jedan naš reprezentativac, Dejan Lovren, koji je s Liverpoolom stigao u ukrajinsku prijestolnicu sa željom da klub s Anfielda i šesti put završi na krovu Europe, prvi put nakon 2005. Na kraju su Lovren i redsi teren napustili u suzama, a hrvatskog braniča je prvi došao utješiti “kralj” Mateo Kovačić. Nekadašnji članovi Dinama podijelili su trenutak ispunjen tugom s jedne i srećom s druge strane.

Karius molio oprost

Snovi Liverpoolovih navijača počeli su se pretvarati u surovu realnost već u 29. minuti, kada je njihov ljubimac, najbolji igrač i strijelac, u suzama napustio travnjak zbog ozljede. Četiri minute ranije, Mohamed Salah je nakon starta Sergija Ramosa nezgodno pao, ozlijedio rame i to je bio prvi znak da se engleskom velikanu loše piše. Ipak, do 51. minute stvari su izgledale dobro, a onda se dogodio potez iz noćne more, potez zbog kojeg se sada Jörgen Klopp sigurno pita zašto nije od vlasnika kluba tražio da ulože milijune u pouzdanog vratara. Kloppov sunarodnjak Loris Karius darivao je Madriđane, odnosno Karima Benzemu, koji je blokirao njegov brzopleti i neoprezni pokušaj bacanja lopte iz kaznenog prostora. Gluplju pogrešku nogometni svijet teško da je vidio, ali nažalost tu nije bio kraj kiksevima njemačkog vratara, koji su možda izazvani i udarcem Ramosa laktom u glavu u akciji prije prvog pogotka. Istina, već u 55. minuti Mane je donio poravnanje, te se činilo da je to možda i trenutak koji će poništiti lošu večer Nijemca, ali u 61. minuti trener Reala Zinedine Zidane vuče potez utakmice. U igru šalje Garetha Balea, koji tri minute kasnije fenomenalnim škaricama trese mrežu Kariusa. Isti igrač stavio je “točku na i” u 83. minuti, udarcem s 25 metara poslao je loptu “kroz uši” najnesretnijem čovjeku u Kijevu.

Karius je na kraju završio sav u suzama, ali smogao je snage otići pred navijače, zamoliti ih za oprost. Možda ga je i dobio, ali sumnjamo da će mu Klopp dati povjerenje za sljedeću sezonu. Jedna britanska tiskovina najbolje je opisala kako je to biti u njegovoj koži: “You'll never walk alone... unles you are Karius.”

Ronaldo, ipak, razočaran

Naoko sretan pak bio je prvi strijelac Reala i Lige prvaka Christian Ronaldo, ali sigurno nije bio posve ispunjen. Nije zabio u finalu, a u završnici kada je mogao, na travnjak je utrčao neki suludi navijač i prekinuo akciju koja je mirisala na pogodak. No, poslije susreta poslao je znakovitu poruku, naglasivši da će uskoro obznaniti što nosi bliska budućnost, koja, čini se, više nije vezana uz Madrid. Navodno je isto rekao i junak finala, Velšanin Bale, a mediji špekuliraju da je i Modrić u Kijevu posljednji put nosio dres najvećeg kluba na svijetu. No, “realovci” prvo neka proslave novu titulu i dominaciju kakvu Ligu prvaka još nije doživjela. A tko će braniti naslov, doznat ćemo valjda uskoro...

Nino BENČINA
RAMOS: BRZ OPORAVAK SALAHU

Detalj koji je možda i odlučio pobjednika finala bila je 26. minuta kada je na jednog od najboljih igrača svijeta Mohameda Salaha u svom stilu nasrnuo Sergio Ramos i poslao ga izvan terena. Uplakanog Egipćanina tješio je Cristiano Ronaldo, a pola Europe uvjereno je kako je branič Reala to namjerno napravio te eliminirao najveću opasnost od strane redsa. Ramos se nakon pobjede sjetio Egipćanina, koji zbog ozljede riskira i nastup na Svjetskom prvenstvu te mu poslao poruku: Ponekad nogomet pokaže svoju dobru stranu, a ponekad i lošu. Iznad svega, mi smo profesionalci. Brz oporavak ti želim, Mohamedu Salahu.

LOVREN: SRCA SU NAM SLOMLJENA

Branič Liverpoola i “vatrenih” Dejan Lovren odigrao je odličnu utakmicu u Kijevu, no kraj finala dočeko je u suzama: To je nogomet. Moramo biti ponosni jer je ovo bio dalek i težak put. Napravili smo velike stvari i došli do finala. Vjerujem da i sljedeće godine možemo to ponoviti. Imamo momčad koja raste iz dana u dan... Najviše mi je žao naših navijača koji su doputovali iz svih krajeva svijeta kako bi nas podržali, ali nismo uspjeli napraviti to što smo tako jako željeli. Srca su nam slomljena, ali idemo dalje. Svi upiru prstom u Kariusa, ali pobjeđujemo zajedno i gubimo zajedno, kazao je Lovren.

Dejan Lovren odigrao je odličnu utakmicu u dresu Liverpoola, kao i Luka Modrić za Real. Hrvatski reprezentativci bili su među najbolje ocijenjenim igračima finala

Najčitanije iz rubrike