Novosti
MUZEJ VUKOVARA U PROGONSTVU

Sve su ove umjetnine darovane uz vjeru u povratak u Vukovar
Objavljeno 27. svibnja, 2018.

Otvaranjem stalnog postava “Muzej Vukovara u progonstvu” čija zbirka sadrži oko 1700 umjetničkih dijela, u Gradskom muzeju Vukovar obilježena je u nedjelju 70. godišnjica otvaranja prvog stalnog postava i 20. godišnjica povratka u Vukovar u razrušeni dvorac Eltz nakon progonstva u Domovinskom ratu.

U ovom stalnom postavu izložene su donacije koje su likovni umjetnici, ustanove i pojedinci darovali vukovarskom muzeju dok je bio u progonstvu i marljivo se pripremao za povratak kući jer su znali da su sve umjetnine i muzejski artefakti opljačkani i odvezeni u Srbiju. Tijekom godina, odlučnim nastojanjima i višegodišnjim mukotrpnim pregovaranjima Ministarstva kulture s kolegama u Srbiji, najveći dio ukradenog blaga vraćen je tamo gdje i pripada - u Vukovar.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ruža Marić, kaže kako je otvaranje ovog najnovijeg stalnog postava, ujedno i završna faza prezentacije muzejskih zbirki vukovarskog muzeja u sklopu projekta hrvatske Vlade i Razvojne banke Vijeća Europe koji pod nazivom “Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol” provodi Ministarstvo kulture RH. Ruža Marić podsjeća kako je prva faza stalnih postava u Dvorcu Eltz završena 25. siječnja 2013., druga 23. siječnja 2014., stalni postav Zbirke Bauer 14. siječnja 2017. i sada postav Muzej Vukovara u progonstvu.

Stalni postav otvorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

- Ovo je veliki dan jer se otvara stalni postav Muzeja Vukovara u progonstvu koji je 1991./1992., kada je pokrenut, zapravo bio jedna velika niska solidarnosti umjetnika, pokretača te inicijative, kada se činilo da je potpuno neizvjesno što će se događati s Vukovarom i tim dijelom Hrvatske, da se pokaže vjera kako će te umjetnine koje oni daruju za Vukovar i Hrvatsku biti postavljene u muzej kada se ljudi vrate u Vukovar. Zbog toga je ovo jedno od emotivnijih otvaranja neke izložbe jer svaka ova umjetnina darovana je s motivom vjere u povratak u Vukovar. Ovim otvaranjem zapravo zaokružujemo cijeli projekt “Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol” kojim su hrvatska Vlada i Ministarstvo kulture, koje je nositelj ovog projekta, pokazali kako vjeruju da i kultura, obnova i prezentacija kulturne baštine može pridonijeti bržem povratku ljudi. Posebnu zahvalnost dugujemo bivšem ministru kulture Boži Biškupiću koji je inicirao ovaj projekt, Branki Šulc koja je vodila poslove oko vraćanja umjetnina, ravnateljici vukovarskog muzeja sada i u progonstvu Ruži Marić i desetcima umjetnika koji su darovali svoja djela i svima koji su pridonijeli da se ova zbirka danas predstavi – rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Miroslav FLEGO
VRAĆENO 29 TISUĆA UMJETNINA

Ministrica kulture rekla je kako je od oko 30 tisuća umjetnina više od 29 tisuća vraćeno iz Srbije i ostalo je vratiti nešto više od tisuću umjetnina koje pripadaju, isključivo, crkvama Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj. “Kada je riječ o onome što je nestalo i nije evidentirano, više ne računamo na mogućnost povrata kroz modalitete međudržavne suradnje nego su te umjetnine predmet istrage i potrage Interpola”, rekla je Nina Obuljen Koržinek.