Svijet
POGORŠANI ODNOSI

SAD: Sankcije protiv Venezuele ipak ostaju
Objavljeno 27. svibnja, 2018.

Sjedinjene Države zadržat će gospodarske sankcije protiv Venezuele usprkos tome što je u subotu oslobođen Amerikanac Joshua Holt, napisao je na Twitteru američki potpredsjednik Mike Pence o čovjeku koji je gotovo dvije godine proveo u venezuelskom zatvoru, a po povratku u domovinu u Bijeloj kući primio ga je predsjednik Donald Trump. "Jako sam sretan da se Josh Holt vratio kući i obitelji. Sankcije se nastavljaju do povratka demokracije u Venezuelu", napisao je na Twitteru Pence.

Joshua Holt i njegova supruga Thamy, njihova kći i roditelji, sastali su se s Trumpom u Ovalnom uredu. "Prošli ste kroz mnogo toga. Više nego što čovjek može podnijeti", rekao je Trump mladome paru. Predsjednik je na Twitteru objavio videoisječak u 30 sekundi na kojem je uz glazbu prikazan Holt kako razgovara, rukuje se i grli sa zaposlenicima u uredu uz naslov "Dobrodošao kući Josh".

Holt je navodno putovao u Venezuelu kako bi se vjenčao suprugom koju je upoznao preko interneta. Bio je optužen da je američki agent i za kršenje zakona o oružja, a njegova je supruga također navodno bila u pritvoru. Holt je u Ovalnom uredu zahvalio Trumpu i američkim kongresnicima što su pomogli njegovu oslobađanju.

Taj mormonski misionar iz Utaha oslobođen je unatoč pogoršanju američko-venezuelskih odnosa što je prošli tjedan završilo protjerivanjem diplomata i odbijanjem Washingtona da prizna ponovni izbor predsjednika Venezuele Nicolasa Madura te nametanjem novih američkih sankcija Caracasu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Caracasu, ministar komunikacija Jorge Rodriguez izjavio je da su Holt i njegova supruga Thamy oslobođeni u sklopu napora Maduroove vlade da održe "diplomatske odnose" s Washingtonom. Predsjednik Nicolas Maduro naredio je oslobađanje što je "potez" koji bi trebao omogućiti dijalog između službenog Caracasa i Washingtona, objasnio je Rodriguez. Američke vlasti optužuju Madurovu vlast za masovnu korupciju i gušenje demokracije i oporbe. Maduro tvrdi da Washington urotom nastoji svrgnuti njegovu socijalističku vladu i da je zaplijenio velike naftne rezerve Venezuele, koja je članica OPEC-a.Hina

SANKCIJAMA POGOĐEN I Maduro

Za goleme gospodarske teškoće poput hiperinflacije i nestašice hrane i lijekova koja je pokrenula masovnu emigraciju Venezuelaca, Maduro krivi SAD i optužuje ga da je pokrenuo protiv Venezuele "trgovinski rat". Dan nakon predsjedničkih izbora, koje su oporba i Zapad proglasili nedemokratskima i namještenima, jer je ponovno izabran Maduro uz vrlo nisku izlaznost, SAD je nametnuo nove sankcije Madurovu režimu. Gotovo svi vladini čelnici pogođeni su europskim i američkim sankcijama, pa i sam Maduro.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike