Osijek
SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE

Od “bolesti s tisuću lica” obolijevaju sve mlađe osobe
Objavljeno 27. svibnja, 2018.

Podjelom promotivnih materijala, ali i prezentacijom rada svojih članova, Društvo multiple skleroze Osječko-baranjske županije ove je subote na Trgu Ante Starčevića obilježilo Svjetski dan multiple skleroze u sklopu Dana otvorenih vrata udruga.

Predsjednica Društva Ksenija Radić Balažić iznijela je zabrinjavajuće podatke da od MS-a obolijeva sve više mladih osoba, a najmlađa članica Društva oboljela je u svojoj 15. godini života.

- Nije ništa čudno što ovu bolest zovu “bolešću s tisuću lica” jer ima brojne simptome, no još uvijek nema uzroka, iako od nje u Osječko-baranjskoj županiji boluje oko 400 osoba, i to najčešće u dobi od 20. do 50. godine. Riječ je o autoimunoj i progresivnoj kroničnoj bolesti gdje organizam napada svoje vlastito tkivo i nema dva ista slučaja MS-a, tako da se ni u jednom slučaju ne može reći hoće li se i kada zaustaviti – pojasnila je predsjednica, dodajući da je MS vidljiv tek kad osoba koja je oboljela počne koristiti pomagalo, a što otežava odlazak u invalidnu mirovinu osobama u radnom odnosu, odnosno otežava pronalaženje posla osobama koje tek kreću na tržište rada.

Od multiple skleroze češće obolijevaju žene, no Radić Balažić kaže kako je prognoza kod oboljelih muškaraca znatno gora i nosi teže posljedice. Liječenje je moguće jedino imunosupresijom, odnosno imunomodulacijom, a pravoga lijeka bez uzroka još uvijek nema te je moguće liječiti samo simptome. Oni su brojni i katkad je to umor, spazmi, utrnutost, slabljenje vida, problemi s mjehurom, emocionalne promjene, problemi s disanjem i gutanjem, a što nije moguće vidjeti. “Od vidljivih simptoma tu su problemi s hodanjem i govorom te tremor i onaj tko osjeća bilo koji od navedenih simptoma, treba provjeriti svoje zdravstveno stanje”, naglasila je naša sugovornica.

Marija MIHELIĆ
PROJEKT VRIJEDAN MILIJUN KUNA

Dobre vijesti donio je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, rekavši da Grad u budućnosti priprema velik iskorak u dijelu projektnog angažmana zajedno s DMS-om. Na europski socijalni fond prijavit će se projekt vrijedan više od milijun kuna, a bude li odobren, kaže Kristić, Društvo će dobiti priliku poboljšati aktivnosti i izboriti se za lakše ostvarivanje svojih prava.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas