Osijek
DAN IRISA ZA PLAVU VRPCU

Preventivnim djelovanjem do ranog otkrivanja raka debeloga crijeva
Objavljeno 27. svibnja, 2018.

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj drugi je najčešći oblik raka u osoba oba spola - u žena iza raka dojke, a u muškaraca iza raka pluća. U Hrvatskoj je 2015. registrirano 3229 novooboljelih (214 u našoj županiji), a u 2016. od te je bolesti umrlo 2169 osoba u Hrvatskoj i 158 u OBŽ-u. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi se od 2007., a posljednje subote u svibnju obilježava se Dan irisa u cilju povećanja svijesti o toj bolesti i odaziva osoba na testiranje. I ove je godine taj dan obilježen na Trgu Ante Starčevića u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a i Gradske lige protiv raka. Građani su dobili informativni materijal o raku debelog crijeva, koji su im dijelili učenici Medicinske škole, a stručnjaci su ih savjetovali u svezi s bolesti i ranim otkrivanjem.

- Program provodimo 11 godina radi što ranijeg otkrivanja bolesti i poboljšanja izliječenja. Naime, rak debeloga crijeva, ako se otkrije u ranoj fazi, izlječiv je u više od 95 posto slučajeva – kaže doc. dr. sc. Senka Samardžić, koordinatorica Nacionalnog programa za OBŽ. Broj pozitivnih, ističe, preko ovakvih testiranja je oko 1.7 % - dvije osobe na sto su pozitivne.

- Želimo da se testiraju osobe koje nemaju nikakvih simptoma, a imaju nevidljivu krv u stolici kako bismo što ranije detektirali bolest – ističe Samardžić. Postoji niz čimbenika na koje ne možemo utjecati, kao što su dob, spol, genetika, ali na neke ipak možemo i trebamo.

- Ne pušiti, ne konzumirati alkohol, biti tjelesno aktivni i zdravo se hraniti. Tako nećete preventivno djelovati samo na rak debelog crijeva, nego i na niz drugih karcionoma, kao i na kardiovaskularne bolesti – zaključuje. Odazovite se na testiranje krvi u stolici - nazovite besplatni telefon 0800 85 86. J. Pejaković

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike