Osijek
TREĆI DAN ČEŠKE KULTURE

Zajedno sa Česima u Hrvatskom domu
Objavljeno 28. svibnja, 2018.

Česi iz Osijeka i okolice u subotu su imali svoj dan. U Hrvatskom domu u Tenji održan je 3. Dan češke kulture (3. Den české kultury) koji je bio prigoda za izložbu likovnih radova na temu čeških tradicijskih ornamenata, Češki sajam s rukotvorinama i kulturno-umjetnički program u kome su sudjelovali članovi Češke besede Gornji Daruvar, Češke besede Nova Gradiška, Klub likovnih umjetnika Saveza Čeha u Hrvatskoj i domaćini iz Češke besede Osijek.

Organizatori ovog skupa bili su Češka beseda Osijek i Savez Čeha u Hrvatskoj (Svaz Čechu v Republice Chorvatsku) iz Daruvara, a novcem su je poduprli Grad Osijek i Savjet za nacionalne manjine. Kao uzvanici na ovom događaju bili su saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek i predsjednica Saveza Čeha Ana-Maria Štruml-Tuček.

Na maloj smotri češkog folklora u Hrvatskom domu u Tenji u subotu pripadnici glazbene i pjevačke skupine Češke besede Osijek, koju vode Vlado Boček i Vlado Hnojčik, izveli su pjesme „Na Pankráci“ (Na Pankracu), „Pod našimi okny“ (Pod našim prozorima) i „Jaké je te hezké“ (Kako je lijepo). Nastupili su i gosti iz Daruvara i Nove Gradiške. Češka beseda Gornji Daruvar (Česká beseda Horní Daruvar) izvela je i kazališnu predstavu. Naš domaćin, predsjednik Češke besede Osijek Vlado Grgošević, izabran na tu dužnost u ožujku, upoznao nas je s djelovanjem svoje udruge i svim onim izazovima koje donosi manjinski rad u sredini u kojoj ne živi prevelik broj Čeha. Zanimljivo je da među nama živi i velik broj Hrvata koji počesto i ne znaju da je njihovo prezime zapravo podrijetlom iz Češke, a riječ je o potomcima habsburških i austrougarskih službenika koji su pristizali u naše krajeve. Na kraju smo domaćinu nazdravili s daruvarskim crvenim pivom kojim smo posluženi slavili tu prepoznatljivu češku tradiciju. D. Celing

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike