Mozaik
VIKEND U ERDUTU PROŠAO JE IZUZETNO BURNO

Velika bitka vitezova Ružice grada i vitezova Erdutske kule
Objavljeno 28. svibnja, 2018.

Prvi srednjovjekovni sajam Vinski grad Erdut prošao je izvrsno - slažu se organizatori, Turistička zajednica Općine Erdut u suradnji s vinarima Erdutskog vinogorja, udrugama i OPG-ovima te uz podršku Općine Erdut. Prema njihovoj procjeni, manifestacija je prošla vrlo uspješno.

Srednjovjekovni sajam nije potpun bez vitezova. Red vitezova Ružice grada pobrinuo se za srednjovjekovni viteški ugođaj te za spektakl – bitku za Erdutsku kulu. Postojala su dva tabora, tabor vinskih vitezova u dvorcu Adamovcih-Cseh te viteški tabor na Erdutskoj kuli. Erdutski vinski vitezovi, iako brojčano slabiji, cijeloga dana izazivali su vitezove s Erdutske kule. Moćni vitezovi Reda Ružice grada demonstrirali su svoju moć po Erdutu, no vitezovi Vinskog grada Erduta nisu se dali smesti te su ih junački izazivali cijeloga dana. Njima na čelu bio je srednjovjekovni plemić i vlasnik Vinskog grada Erduta Hrvoje Pavić. A vitezovima s Erdutske kule vitez Crni.

Erdutski vinski vitezovi pozvali su vitezove s Kule na partiju bele da se kartama odluči tko će izgubiti, a tko dobiti Erdutsku kulu. Vinski vitezovi su pobjeđivali, no vitezovi s Kule srušili su bačvu na kojoj se kartalo te se na tu uvredu moglo odgovoriti samo jurišom na Kulu.

Bitka je bila veličanstvena. Napadali su streličari sa zapaljenim strelicama, vitezovi su se mačevali na Božjem sudu. Prevlast u bitci bila je naizmjenična, malo su pobjeđivali vinski, a malo pravi vitezovi. Pukom srećom Vinski vitezovi okružili su vitezove s Kule. Iako je publika skandirala da ih se pogubi. Vlasnik Vinskog grada Erduta u dogovoru s najužim viteškim savjetom odlučio je da se gubitnicima pruži ruka pomirenja te ih pozvao na novo odmjeravanje snaga u Vinski grad Erdut sljedeće godine u isto vrijeme na istom mjestu.

Ponuda na sajmu bila je raznovrsna. Posjetitelji su mogli kušati vina erdutskih vinara, uživati u slasticama udruge žena „Vita“. Za srednjovjekovnu kuhinju pobrinula se gastroekipa „Erdutskih vinograda“, koja je pripremila tradicionalni srednjovjekovni vinski gulaš, ŠRD Kečiga koji su u maniri dunavskih alasa pripremali dunavsku ribu na tradicionalan način.

Po završetku bitke posjetitelji su uživali u DJ Partyju i vinima erdutskih vinara u kompleksu Adamovich-Cseh u Erdutskih vinogradima. N. Vek.

Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

Najčitanije iz rubrike