Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Glazba može biti i lijek
Objavljeno 28. svibnja, 2018.

Razna istraživanja bavila su se benefitima glazbe na zdravlje čovjeka, no nedavno istraživanje potvrdilo je kako glazba ima ekstremno korisne učinke za mentalno zdravlje.

Posljednje istraživanje provedeno na Sveučilištu Michigan otkrilo je kako glazba može imati golemu ulogu u tretiranju anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja. Dok slušaju glazbu, kod pacijenata je primijećen veći pad kortizola. Kortizol je hormon koji izlučuje nadbubrežna žlijezda, a čija je najznačajnija zadaća osigurati dovoljno energije u trenucima intenzivnog stresa. Očito je da glazba ima pozitivne efekte na promjene raspoloženja, vještine opuštanja, na bolje komunikacijske vještine te povećava efektivnost u rješavanju konflikata. Ovo istraživanje svakako će odvesti do još novih, o tome koje benefite glazbena terapija ima, osobito ako je provode licencirani profesionalci. Međutim, istraživanje također savjetuje i četiri tehnike "prakticiranja kod kuće": slušajte samo glazbu u kojoj uživate, ako nemate, nabavite prenosivi plejer koji možete koristiti cijelog dana, pokušajte izvesti glazbu koju volite i analizirajte pjesme koje vas podižu.

Neki su znanstvenici išli još i dalje. Ako je vjerovati tvrdnjama dr. Davida Lewisa-Hodgsona, pjesma naziva “Weightless” engleskog ambijentalnog benda Marconi Union producira najviši stupanj relaksacije od bilo koje druge dosad testirane glazbe. Naime, znanstvenici iz institucije Mindlab International proveli su studiju u kojoj su sudionicima mjerili njihovu moždanu aktivnost, srčani ritam, krvni tlak i disanje dok su oni rješavali različite zagonetke. Za to su vrijeme ispitanici bili spojeni na senzore. Rezultati istraživanja pokazali su da su se tjeskoba i stres kod sudionika istraživanja slušanjem upravo ove pjesme smanjili za 65 posto. Osmominutna pjesma izaziva usporavanje otkucaja srca, smanjuje krvni tlak, snižava razinu tzv. stres hormona kortizola i pomaže pri uspavljivanju, ali se isto tako nikako ne preporučuje za slušanje pri vožnji. Navedena pjesma uistinu je kreirana u svrhu redukcije stresa, a napravljena je u suradnji benda i grupe glazbenih terapeuta. T.K.

Pjesma “Weightless” Marconi Uniona producira najviši stupanj relaksacije od bilo koje druge testirane glazbe

Lijek za nesanicu

Lagana glazba vam može poslužiti kao uspavanka ukoliko imate problema s nesanicom. Prema studiji objavljenoj u časopisu Holistic Nursing Practice, glazba može odraslom čovjeku pomoći da utone u san. Ugasite svjetla u sobi i pustite neku baladu ili klasičnu glazbu.

Motivacija za trening

Slušanje omiljene glazbe tijekom treninga pojačava motivaciju koja vam je potrebna kako biste trening odradili pravilno i do kraja. Također, osobe koje slušaju glazbu dok vježbaju manje se koncentriraju na napor koji dolazi s vježbanjem. Ovakva vrsta dekoncentracije može poboljšati vaš preformans za čak 15%. Istraživanja su pokazala kako su se biciklisti više trudilislušajući glazbu bržega tempa u odnosu na one koji su slušali nešto poput balada.

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike