Kultura
U ČAST VELIKOM BISKUPU I MECENI NIZ KULTURNIH DOGAĐAJA

U Đakovu 16. Strossmayerovi dani
Objavljeno 26. svibnja, 2018.

ĐAKOVO – U Đakovu su započeli 16. Strossmayerovi dani, kulturno-znanstvena manifestacija koja promišlja o liku i djelu tog velikog đakovačkog biskupa i mecene. Skup je to više kulturnih događaja, a od ove godine Đakovu daju i pečat Grada skulpture.

Otvoreni su Danima braće Miladinov kojima makedonska zajednica naglašava spone makedonskog i hrvatskog naroda te odaje zahvalnost Strossmayeru što je 1861. pomogao tiskanje zbirke braće Miladinov kojom je udaren pečat samosvojnosti makedonskom jeziku. U Strossmayerovom spomen-muzeju predstavljena je knjiga poezije «Oda ljubavi» Milene Zlateske i knjiga kratkih folklornih napjeva iz makedonskog narodnog stvaralaštva «Lijepa riječ i željezna vrata otvara» Elizabete Petrovske. U nazočnosti savjetnika i privremenog otpravnika poslova Veleposlanstva Republike Makedonije u RH Macheja Andzheja Kachorovskog i dogradonačelnika Roberta Francema, uz autore, o radovima je govorio đakovački književnik Mirko Ćurić. Oda ljubavi dvojezična je zbirka pjesama u kojoj je glavna tema ljubav, prvenstveno autorice prema svom suprugu, no i ljubav prema domovini, zavičaju… Rad E. Petrovske  na tragu je rada braće Miladinov, nastao na sakupljanju makedonske usmene narodne baštine – doskočica, zagonetki, pitalica, kratkih jezičnih formi, šaljivih priča… Uvodno je na skupu govorila Jagoda Cvetičanin, a bila je to prigoda i za prisjećanje na nedavno preminulog Blagoju Jovanovskog, utemeljitelja Dana braće Miladinov čiji je program nastavljen na Strossmayerovom trgu koncertom MKUD-a Braća Miladinovci Osijek, zajedno s KUD-om Zora Piškorevci.

U nastavku je u Muzeju Đakovštine otvorena je izložba Gordane Bakić. – «Trenutni prostori – Skylab». Otvorena je – u podnožju stepeništa u prizemlju Muzeja, no po ulasku u izložbeni prostor na katu bilo je jasno i zašto. Gotovo cijeli izložbeni prostor zauzeo je njen rad, sastavljen od niza manjih crteža na papiru. Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Igor Loinjak nazvao ga je prostorno-crtačkom instalacijom.

– Izložba Gordane Bakić izložba je crteža, no oni zapravo tvore jednu veliku strukturu, zauzimaju gotovo cijeli prostor kroz koji se zapravo morate probijati da vidite sve one forme koje je autorica sačinila, oblikujući niz crteža koje je stavila u jedan jedinstveni rad, jedinstveni crtež, rekao je Loinjak.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Marin Mandarić, a uvodno govorio ravnatelj Borislav Bijelić.

Znanstveni skup, koji je neizostavni dio Strossmayerovih dana, ove je godine posvećen je «Strossmayeru i Milosrdnim sestrama sv. Križa u Đakovu», a koje obilježavaju 150 godina dolaska u ovaj grad i to na nagovor tog đakovačkog biskupa.  Na skupu na KBF-u održano je više predavanja, a kada je rečeno da je za to vrijeme kroz njihov samostan prošlo 2.000 redovnica od čega svega deset Đakovčanki. Sve to vrijeme pratile su ovaj grad molitvom, žrtvom i predanim radom. Pozdravljajući skup, dogradonačelnik Francem rekao je da su «Strossmayerovi dani nakon prvih 15 uspješnih godina zadržali svoj obrazovno-historiografski aspekt». U Hrvatskom domu prikazan je dokumentarni film «Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovu – 1868.-2018.».

Strossmayerovi dani nastavljaju se u ponedjeljak koncertom Zagrebačke filharmonije u katedrali,  u 19,30, a od 29. svibnja, pa sve do 5. lipnja Đakovo će biti Grad skulpture, kada na Strossmayerovom trgu izlaže više od 10 kipara. S.Župan

Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas