Sport
FINALE LIGE PRVAKA

Veliki obračun u Kijevu -
na tron kraljevi ili crveni?
Objavljeno 26. svibnja, 2018.
Obje momčadi igraju napadački nogomet, pa se večeras (20.45 sati) očekuje sve samo ne dosada

Finale Lige prvaka ove sezone donosi nam sudar pravih europskih divova. Real Madrid i Liverpool momčadi su koje, prema osvojim trofejima u Kupu ili Ligi prvaka, ulaze u Top 5 europskih momčadi. Madriđani su čak 12 puta podizali pehar s “velikim ušima”, što ga čini daleko najuspješnijim klubom u tom elitnom europskom kupu. Liverpool je s druge strane na krovu Europe bio pet puta. Samo je Milan, koji je sedam puta bio prvak Europe, između Redsa i Reala na toj vječnoj tablici. Inače, uz bok Englezima još su Barcelona i minhenski Bayern koji su pokal namijenjen najboljem klubu u Europi u svoje vitirne također donosili pet puta.

Real ide po treći u nizu

Realovi “galacticosi” posljednjih su godina apsolutni vladari Lige prvaka. U posljednje četiri godine osvajali su je triput (2014., 2016., 2017.). S druge strane Liverpool je svoj posljednji finale Lige prvaka igrao prije 11 godina kada je u Ateni poražen od Milana (2:1). Realu se nudi prilika osvojiti treći naslov u nizu, što još nikome nije uspjelo otkako postoji format Lige prvaka. Ipak, jedan podatak vezan uz sudar tih “divova” posebno je neuobičajen. Naime, dosad su se u povijesti Kupa ili Lige prvaka ta dva kluba susretali samo u tri navrata. Jedan od njih dogodio se u finalu Kupa prvaka 1981. godine. Bilo je to vrijeme u kojem je Liverpool harao s Bobom Paisleyem na klupi. Igralo se u Parizu, na Parku prinčeva, a slavio je Liverpool pogotkom Kennedyja u 81. minuti. Inače, bio je to posljednji poraz koji je Real doživio u finalima ovoga natjecanja. Preostala dva sudara odigrana su u Ligi prvaka, a po jednom bila je uspješna svaka momčad. Liverpool je 2009. u 1/16 finala pomeo Real (1:0,4:0), a Madriđani su uzvratili 2014. godine u gurpnoj fazi kada je bilo (3:0, 1:0). No, večeras u Kijevu sve te povijesne stvari neće vrijediti. Čeka nas uzbudljiva utakmica u kojoj bi, prema svemu sudeći, trebalo prštati na sve strane, jer obje momčadi igraju napadački nogomet.

Što će prevagnuti na Olimpijskom stadionu u Kijevu? Realova silna individualna kvaliteta ili Kloopov rock 'n'roll nogomet? Analiza kvaliteta momčadi je zanimljiva.

Ključ je na sredini

I jednima i drugima defanziva je slabija strana, a napadački trozupci najjači adut. Dakle, ključ bitke, kao i uvijek, krije se na sredini terena. Realov vezni red daleko je kreativniji, ali Liverpoolov je žešći i brži. To će biti sudar dviju filozofija. Naravno, mnogo toga vrtjet će se i oko dva čudesna strijelca - Cristiana Ronalda i Moa Salaha. Ronaldo je prvi strijelac LP s 15 pogodaka, a Salah iza sebe ima čudesnu sezonu u kojoj je zabio čak 44 pogotka u svim natjecanjima.

- Real je momčad koja je u Ligi prvaka osvojila najviše titula od svih, a to dovoljno govori o kakvoj je veličini riječ. Osvojili su Ligu prvaka u posljednje dvije godine i u tome se krije njihova najveća prednost u odnosu na nas. Imaju golemo iskustvo u ovakvim utakmicama, a nama je ovo prva. No, ovo je jedna utakmica u kojoj se mi moramo fokusirati na teren, a ne na prošlost. Kada iziđemo bit ćemo 11 protiv 11, i sve drugo neće biti važno. Igrati u finalu Lige prvaka za nas znači ostvarenje sna i ne mislimo ga samo tako izgubiti - kaže Mo Salah.

S druge strane Cristiano Ronaldo ima priliku postati prvi nogometaš koji je zabio u dva finala Lige prvaka zaredom. Ove sezone u ovom natjecanju baš je nemilosrdan prema suparnicima, a uoči finala dao je Liverpoolu kompliment.

- Podsjećaju me na Real od prije nekoliko sezona s tri brza napadača. Sigurno nisu u finale dospjeli slučajno, gledam na njih s velikim poštovanjem, jer su to zaslužili igrama u ovom natjecanju, ali smatram kako je Real bolja momčad. Naravno, to ćemo morati dokazati na terenu.Volim ovo natjecanje i uvijek želim biti strijelac na utakmicama Lige prvaka, ali finale je posebna priča. Nije važno tko će u njemu zabiti, nego je važno pobijediti i stvarati povijest - rekao je Cristiano Ronaldo.

Taj bi susret morao biti sve samo ne dosadan. Možda će početi nekakvim ispitivanjem snaga, ali brzo će početi vatromet s obzirom na to da su obje momčadi brze na obaraču, i jednostavno se ne znaju braniti. Postoje svi uvjeti za jedno od najspektakularnijih finala u posljednjih desetak godina. Valjda nas akteri neće razočarati.

Dalibor KELER
TRI HRVATA U FINALU

Hrvatska će biti dobro zastupljena u finalnom okršaju Lige prvaka. Čak tri naša reprezentativca bit će u Kijevu, naime, u Realovom kutu sjede Luka Modrić i Mateo Kovačić, a u Liverpoolovom Dejan Lovren. Očekuje se kako će Modrić i Lovren krenuti od prve minute, a Mateo će svoju priliku čekati s klupe. Hrvatski reprezentativci nisu samo prolaznici u svojim momčadi. Oko Modrića se mnogo toga vrti u Realu, a Lovren je jedan od oslonaca obrane Redsa.

- Liverpool je odlična momčad. Nisu bili favoriti za ulazak u finale, ali su tu, i to dovoljno govori o njima. Imaju sjajnog trenera, čeka nas teška utakmica, ali nemojte sumnjati u nas. Bit ćemo spremni - rekao je Luka Modrić.

Dejan Lovren kroz izjave bilda samopouzdanje svojoj momčadi:

- Real je uvjeren u konačnu pobjedu, ali mi s tim nemamo problema. Razmišljamo o sebi i našoj igri. Zašto bismo se bojali Reala? Neka se oni boje nas - hrabro će Lovren. D.Kl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike