Novosti
USKORO NOVE UPUTE ŠKOLAMA

Ministarstvo: Zapošljavanje pod jednakim uvjetima
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo hrvatskih branitelja na sastanku u petak, dogovorenom nakon objave naputka o izboru školskih ravnatelja, postigli su, kako je priopćeno, zajednički stav kako je, “u kontekstu mogućnosti primjene odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i njihovih obitelji i Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, za izbor ravnatelja školskih ustanova, propise moguće primijeniti isključivo na način opisan u uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja”.

“Postupke je moguće provesti na način opisan u uputi, tj. uz uvjet ispunjavanja jednakih uvjeta, odnosno uvjeta propisanih Zakonom (primjerice visoka stručna sprema, potrebni staž od osam godina u sustavu obrazovanja, stručni ispit i da nije pravomoćno osuđen, ili se protiv njega ne vodi kazneni postupak za neko od kaznenih djela utvrđenih člankom 106. i sl.), s obzirom na to da Zakon o odgoju i obrazovanju za izbor ravnatelja ne propisuje dodatne kriterije ni selekcijski postupak na temelju kojega bi se, na drugi način, mogli rangirati pristupnici natječajnog postupka”, priopćeno je nakon sastanka. Dodaje se i kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uočivši ovu manjkavost u postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u njegovim izmjenama i dopunama, a koje se trenutačno nalaze u saborskoj proceduri, predvidjelo drugačiji način selekcije i bodovanja kandidata na natječajima “čime će se osigurati transparentan način zapošljavanja svima pod jednakim uvjetima”. “Ministarstvo znanosti i obrazovanja analizirat će situaciju i naknadno dati školskim ustanovama daljnje upute za postupanje,” ističe to ministarstvo.

Podsjetimo, ministrica Blaženka Divjak u četvrtak je izjavila kako uputa koju su dobile škole o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima ne predstavlja njezinu odluku, nego pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima. Riječ je o Zakonu koji je već šest mjeseci na snazi i koji propisuje odredbe za sve javne službe ili ustanove. “Izmjena u odnosu na bivši zakon je utoliko što je ovdje omogućeno pravo prvenstva i na rukovodeća mjesta. Zakon svakako treba promatrati u cijelosti”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. D.Pav./H

Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

Najčitanije iz rubrike