Crna kronika
POKRENUTA ISTRAGA

Palili biljni otpad pa spalili voćnjak
Objavljeno 26. svibnja, 2018.

LIPIK

Još jedan vlasnik voćnjaka ostat će bez uroda zbog neodgovornih pojedinaca koji nisu do kraja ugasili vatru nakon paljenja biljnog otpada. “U četvrtak su u mjestu Antunovac kod Lipika nepoznate osobe spaljivale biljni otpad u voćnjaku te su napustile voćnjak prethodno ne ugasivši potpuno vatru. Pritom je došlo do požara. Slijedi daljnje utvrđivanje svih okolnosti navedenog događaja”, doznajemo od Nikoline Janković, glasnogovornice Policijske uprave požeško-slavonske.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice kažu da je najčešći uzrok velikih požara otvorenog prostora u Hrvatskoj neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre na otvorenom. “Zbog neopreznosti i nepromišljenosti pojedinaca u opasnost dolaze ljudski životi, a u požarima nastaje velika materijalna šteta!” upozoravaju vatrogasci.

Vatrogasci savjetuju građanima da ne lože i ne spaljuju biljni otpad, korov i raslinje na poljoprivrednom zemljištu i drugom otvorenom prostoru, pogotovo za vrijeme sazrijevanja i žetve te za sušnih razdoblja. Osobe koje su koristile ložišta na otvorenom dužne su kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto dok se vatra potpuno ne ugasi. Napuštanje mjesta spaljivanja strništa i slame je nekontrolirano gorenje, odnosno požar na otvorenom prostoru. Ako se primijeti požar, odmah treba nazvati vatrogasce na broj telefona 193, Centar 112 ili policiju na 192.S.Lacić

KAZNENE PRIJAVE

Vatrogasci ističu da, ako zbog požara nastane velika materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni za požar mogu dobiti visoke novčane kazne, pa čak i kaznene prijave. Kod izazivanja požara iz nehaja kazne se kreću od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje one su i do 150 tisuća kuna. Kazna zatvora je i do 60 dana.

Možda ste propustili...

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

Najčitanije iz rubrike