Crna kronika
OPASNOST U KANIŽLIĆEVOJ ULICI

Čistila podrum i pronašla 3,5 kg eksploziva
Objavljeno 26. svibnja, 2018.

OSIJEK

Iako su od završetka Domovinskog rata prošle 23 godine, zaboravljeno oružje i dalje prijeti stanovnicima Slavonije i Baranje. Osim pušaka i streljiva građanima prijete i velike količine zaboravljenog eksploziva i bombi. Tako je u Kanižlićevoj ulici u Osijeku, u podrumu obiteljske kuće, koji je u četvrtak u prijepodnevnim satima počela čistiti, 68-godišnja žena pronašla više od tri i pol kilograma eksploziva.

- Građanka je pronašla više od dva kilograma plastičnog eksploziva PEP 500 i više od jednog i pol kilograma TNT-a. Odmah je o pronalasku obavijestila policiju. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je preuzeo eksploziv - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

To nije usamljeni primjer da građani pronalaze davno zaboravljeni eksploziv. Tako je u rujnu prošle godine sanduk s više od 15 kilograma eksploziva TNT, više detonatorskih i električnih detonatorskih kapsli te nekoliko metara sporogorućeg štapina pronašao muškarac koji je čistio vrt uz kuću u Divaltovoj ulici u Osijeku.

Policija svakodnevno poziva građane da zovu i predaju davno zaboravljeno ili zbog nekog razloga još uvijek čuvano oružje i bombe. Građani polako shvaćaju da su takve stvari vrlo opasne u njihovim domovima i sve ih više dobrovoljno predaju.

- Čini se da su građani malo opušteniji i sve češće zovu policiju. Samo u travnju na području PU osječko-baranjske dobrovoljno je predano osam bombi i oko 15 ostalih rasprskavajućih eksplozivnih sredstava, tri duga oružja, sedam pištolja, 3000 komada streljiva i oko 40 grama eksploziva. Mjesec prije, u ožujku, dobrovoljno je predano 80 grama eksploziva, 1900 komada streljiva i 27 bombi - kazao je Tomo Andrašević iz Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske.

Podsjetimo, od ratne 1991. do 2014. godine u Osječko-baranjskoj županiji u 179 minskih nesreća stradalo je 227 osoba, a čak ih je 40 poginulo. Samo na području Osijeka u 33 minske nesreće poginulo je 11 osoba.

Iz Odjela prevencije podsjećaju građane da je još uvijek u tijeku akcija “Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza”, u okviru koje se, prema Zakonu o oružju, oružje može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dobrovoljno preda neće se pokretati kazneni ni prekršajni postupak, odnosno - nema kazni!

- Pozivamo građane koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihova aktiviranja i ozljeđivanja, nego da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način - pozvao je Tomo Andrašević. Dobrovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu je moguće dodatno se informirati i preko besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Sandra LACIĆ
POSTOJI VELIKA OPASNOST OD SAMOZAPALJENJA ILI AKTIVIRANJA

Kako smo već pisali, iz policije upozoravaju da postoji velika opasnost od samozapaljenja ili samoiniciranja improviziranih eksplozivnih naprava koje su se pravile i koristile početkom Domovinskog rata. One su sastavljane od nepostojanog privrednog eksploziva, poput vitezita ili amonala, čiji je rok trajanja šest mjeseci, a detonatorske su kapsle već u to vrijeme bile nestabilne zbog proteka vremena. Jednako su opasni i protuavionski metci, koji su punjeni eksplozivom i najčešći su suvenir u kućnim kolekcijama. Mogu se aktivirati zbog pada s visine. Kod ručnih bombi, ako su držane na vlažnim mjestima, zbog proteka vremena može doći do popuštanja osigurača i dovoljno ih je samo čvrsto uhvatiti da bi eksplodirale.

opasnost

EKSPLOZIV JE GODINAMA BIO U PODRUMU

Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi