Osijek
ČISTOĆA LEDA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

U više od polovine uzoraka
leda nađene vrlo opasne bakterije
Objavljeno 26. svibnja, 2018.

Mnogi će se složiti da ljeti nema ništa ugodnije od napitka s ledom. Osim što led koristimo kod kuće, kocke zaleđene vode ponudit će u svakom kafiću i vjerojatno će malo tko pritom pomisliti na važnost čistoće toga leda u čaši, na mogućnosti kontaminacije pa time i zdravstvenih poteškoća koje mogu nastati, upozoravaju stručnjaci na ovaj javnozdravstveni problem.

O tome vodi računa Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koja je i ove godine samoinicijativno provela mikrobiološko istraživanje zdravstvene ispravnosti kocki leda u ugostiteljskim objektima. Kažemo samoinicijativno, jer je mikrobiološka kakvoća leda u nas regulirana samo kao preporuka, jer tako stoji u Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu Ministarstva poljoprivrede iz ožujka 2011. godine. Tako su zahtjevi za mikrobiološkom kontrolom kocki leda namijenjenih za konzumaciju relativno rijetki.

- Brojni vlasnici ugostiteljskih objekata ne provjeravaju mikrobiološku ispravnost leda i možda nisu svjesni problema koji mogu nastati zbog neodgovarajuće pripreme kocki leda, rukovanja ledom i neodržavanjem ledomata. Kocke leda prilikom korištenja mogu biti primarno ili sekundarno kontaminirane mikroorganizmima, a konzumacija takvih kocki potencijalni je uzročnik pojave probavnih smetnji te je od javnozdravstvenog značaja – upozorava Snježana Benkotić, dipl. ing. preh. teh. iz Laboratorija za mikrobiologiju voda županijskog ZZJZ-a.

Da kontaminacija nije zaobišla ni osječke kafiće pokazuje mikrobiološko istraživanje tijekom ove godine, kada su od dvadesetak kafića u više od polovine ispitanih uzoraka leda utvrđene aerobne mezofilne bakterije, ali i bakterija Pseudomonas aerugionsa koja može izazvati teške infekcije pri kojima je potrebna hospitalizacija. Infekcija se može razviti čak i na srčani zalistak te mokraćni sustav, kožu, uši i dr.

Kako su u čak polovini ugostiteljskih objekata utvrđeni nesukladni rezultati, doc. dr. sc. Suzana Ćavar, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju županijskog ZZJZ-a, naglašava da rezultati istraživanja pobuđuju ozbiljnu sumnju u nedostatnu primjenu mjera dobre higijenske prakse u ugostiteljskim objektima.

- Može se pretpostaviti da je korištenje takvih kocki leda u ugostiteljskim objektima potencijalni javnozdravstveni problem. No, za konkretnije zaključke i sliku pravog stanja u ugostiteljskim objektima potrebno je ispitati veći broj uzoraka leda – ističe Ćavar.

Marija MIHELIĆ
NUŽNO EDUCIRATI UGOSTITELJE

Benkotić ističe kako, prema Vodiču dobre higijenske prakse za ugostitelje, led koji dolazi u doticaj s hranom, ili je može kontaminirati, mora biti od vode za ljudsku potrošnju.

- Važno je naglasiti da se pri pripravi napitaka s ledom proizvedenim u ugostiteljskom objektu mora rukovati i skladištiti ga u uvjetima koji ga štite od kontaminacije. Potrebno je educirati osoblje u ugostiteljskim objektima, opremu za proizvodnju leda redovito čistiti i održavati, kao i provoditi redovite mikrobiološke kontrole leda.

kontrole

KOCKI LEDA VRLO SU RIJETKE

Možda ste propustili...

GRAD PREPOZNAO NAPORE VOLONTERKI UDRUGE DEVET ŽIVOTA

Cat friendly grad: Sklonište za mačke i u Osijeku

U PET GODINA GOTOVO SE UDVOSTRUČIO BROJ ROĐENIH IZVAN HRVATSKE

Lani za 796 djece Osječana rođene “vani” zatražen upis u matične knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas