Ekonomija
“POLJOPRIVREDA U ZAŠTITI PRIRODE I OKOLIŠA”

U ponedjeljak u Vukovaru počinje međunarodni znanstveno-stručni Agroglasov skup
Objavljeno 26. svibnja, 2018.

U hotelu Lav u Vukovaru od ponedjeljka, 28., do srijede, 30. svibnja, održavat će se 11. Agroglasov međunarodni znanstveno-stručni skup „Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša“.

Skup u čijoj organizaciji od prvih dana sudjeluju i Poljoprivredni fakultet Osijek, Agronomski fakultet Zagreb, Poljoprivredni institut Osijek, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba te međunarodna organizacija za obradu tla ISTRO i njezina hrvatska podružnica HDPOT i ove je godine dobio pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, pa se očekuje da će skup otvoriti ministar Tomislav Tolušić.

Međunarodni skup imat će čak 64 rada, a na prethodnim skupovima prezentirano je više od 400 znanstvenih i stručnih radova, od kojih 53 plenarna, s tim što je u radu sudjelovalo gotovo tisuću znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva.

Dostignuća i spoznaje iz različitih područja poljoprivredne proizvodnje, sa zajedničkim nazivnikom očuvanja dragocjenih prirodnih resursa, razmijenit će velik broj domaćih i stranih znanstvenika, stručnjaka, poljoprivrednika i studenata poljoprivrednih fakulteta. Rezultati recentnih istraživanja bit će prezentirani u šest sekcija: biljna proizvodnja, animalna proizvodnja, agroekologija, agroekonomika, poljoprivredna tehnika i tehnologija te poster-sekcija. Prvoga će se dana održati i okrugli stol “Održivost poljoprivrede u okviru klimatskih promjena”, na kojemu će, među ostalima, sudjelovati i akademici Ferdo Bašić i Franjo Tomić.

Roberta Sorić, idejna začetnica skupa, običavala je reći kako se njegovim organiziranjem želi povezati znanost, struku i proizvodnju te uputiti na mogućnost suživota poljoprivrede s prirodom i okolišem, unatoč brojnim izazovima koji su danas pred poljoprivredom. Ivan Šimić, predsjednik Uprave Glasa Slavonije i predsjednik Organizacijskog odbora skupa, naglasio je kako je međunarodni znanstveno-stručni skup zagazio u drugo desetljeće kontinuiranog održavanja.

“Zbog toga smo ponosni, zadovoljni i sretni, ali u isto vrijeme i prožeti tugom. Ponosni smo što je naša inicijativa, kao medijske kuće, o pokretanju znanstvenog skupa prihvaćena i podržana u znanstvenim krugovima, pa u stručnim i znanstvenim radovima nudimo rješenja za probleme poljoprivredne proizvodnje, zaštite okoliša i ruralnog razvoja. Zadovoljni smo što je cijela plejada mladih znanstvenika svoje prve radove, kao znanstveni novaci, objavljivala baš na našem skupu, koji ima bezrezervnu podršku obaju hrvatskih poljoprivrednih fakulteta i Akademije poljoprivrednih znanosti, najviše znanstvene institucije. Sretni smo što se na skup u Vukovaru rado odazivaju i stručnjaci iz neposredne proizvodnje, i znanstveni novaci, i doktori znanosti, i akademici, pa će na ovogodišnjem skupu biti prezentirano najviše radova do sada”, rekao je Šimić te dodao kako nas uza sav ponos, zadovoljstvo i sreću ove godine prožima i neizmjerna tuga. Naime, u jeku pripreme skupa tragično nas je napustila naša Roberta, glavna urednica Agroglasa, inicijatorica skupa i njegova glavna pokretačka snaga. Šimić je naglasio kako će ovogodišnji skup biti hommage Roberti Sorić, a njezina ideja i neizmjerna pozitivna energija bit će pokretačka snaga i nit vodilja svim idućim skupovima.

Dragana KORPOŠ

Dostignuća iz poljoprivredne proizvodnje razmijenit će velik broj domaćih i stranih znanstvenika

400

znanstvenih i stručnih radova predstavljeno je na dosadašnjim Agroglasovim skupovima

64

rada bit će prezentirana na ovogodišnjem Agroglasovu skupu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike