Mozaik
FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA

Terra Croatica u Požegi otvorena izložba fotografija Šime Strikomana
Objavljeno 26. svibnja, 2018.

Ovaj tjedan održava se niz priredbi u sklopu Filmskog tjedna, a u povodu održavanja 26. hrvatskog festivala jednominutnog filma Požega 2018. Jedna je od priredbi i izložba fotografija poznatog fotografa Šime Strikomana iz njegova ciklusa Terra Croatica, u kojoj se nalaze i tri mape iz Požeštine.

Jedna je mapa, i to prva u ovom kraju, Grad Požega i Grgurevo, druga je mapa Kutjevo, berba grožđa i Kutjevo kroz godinu, a treća mapa posvećena je Pleternici i hodočašću Gospi od Suza. Izložba je postavljena u Galeriji Ciraki, u organizaciji Udruge GFR Film-Video i autora Šime Strikomana. Šimu Strikomana i njihovo dugo, 40-godišnje poznanstvo predstavio je predsjednik Udruge Željko Balog.

- S našim gostom Šimom obilježavam 40. obljetnicu našeg poznavanja i druženja, a svojim dolascima u Požegu davno je stekao “požeško državljanstvo”. Iako Šimu većina najbolje zna po milenijskim fotografijama, ovdje je predstavljen samo dio iz mapa Terra Croatica, pri čemu su uz mnoge fotografije vezane i prave životne priče i anegdote - rekao je Balog.

O svojoj, punih 50 godina, dugoj karijeri govorio je autor Šime Strikoman, Požežanima poznat ne samo po mapama Terre Croatice nego još više po milenijskim fotografijama, koje je snimao nekoliko puta i u gradu Požegi i Požeštini.

- Puno godina radim, više od 50 godina, a nakon filmske karijere odlučio sam “biti svoj” u fotografiji. U Požegu sam prvi put došao snimati Grgurevo, koje me impresioniralo i nadahnulo za brojne kasnije dolaske i projekte. Ovdje sam uvijek dobio potvrdu kao autor, podršku od prijatelja, novinara, javnosti i povjerenje u moj rad, a to je vrlo značajno uvijek kada dođeš u jedan grad. Evo, do sada imamo 205 gradova u kojima smo snimili 620 milenijskih fotografija, zadnja je snimljena prije nekoliko dana u Osijeku. Nastojimo očuvati te kontakte, a kako sam vidio novi znak i turistički brend Požege, bilo bi zgodno u jednom trenutku napraviti i veliki znak od nekih 50-ak metara pa da opet na određeni način sudjelujem u brendiranju Požege - kaže Strikoman.

Zahvalu što je toliko puta predstavio kroz svoje fotografije Požegu i naš kraj, izrekao je Šimi Strikomanu i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, dodajući da je zaslužio postati i počasni građanin Požege.

- Hvala vam što promičete Požegu i našu kulturu, lijepo je kad Dalmatinac ulovi objektivom i okom prekrasnu Slavoniju, meni najljepšu na svijetu i, naravno, najljepši grad Požegu. Hvala vam što imate ovdje tako puno prijatelja i nadam se kako ćemo zajedno nastojati 40-godišnje prijateljstvo unaprijediti i obogatiti. Imamo tradiciju i kulturu, ali i ono što ste vi posebno prepoznali, ljude koji su puno uložili u požešku tradiciju i kulturu. Posebno ću se potruditi da postanete i naš počasni građanin, da imate “ključeve grada”, jer stvarno na pravi način promičete i puno radite za našu Požegu - istaknuo je gradonačelnik Puljašić, koji je ujedno i proglasio izložbu otvorenom.

AGM Kruna

Poznat je najviše po milenijskim fotografijama koje je snimao nekoliko puta i u gradu Požegi i Požeštini

Najčitanije iz rubrike