Kultura
PREMIJERA “SLIKARA RUDARA” LEEJA HALLA U GAVELLI

Duhovit komad postavlja pitanja o izobrazbi, kulturi i radničkoj klasi
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

ZAGREB

U kazalištu Gavella premijerno je izvedena predstava “Slikari rudari” Leeja Halla, u režiji Same M. Streleca. Drama komedija nastala je prema istinitim događajima vezanim uz Ashingtonsku grupu, skupinu slikara prepoznatih 30-ih i 40-ih, čiji su članovi uglavnom bili rudari, a počeli su slikati posve slučajno, kao dio doškolovanja tadašnjeg radništva. Hall u ovoj povijesnoj situaciji u protagonistima prepoznaje silan dramski potencijal te ga vješto koristi kako bi progovorio o potrebi za komunikacijom, moći umjetnosti da nas mijenja, autentičnoj žudnji za stvaranjem, nadilaženju klasnih uvjetovanosti, vitalnosti lijevih ideja, relativnosti uspjeha, ambiciji i skromnosti - ističe se iz kazališta.

- Ovo je duhovit komad koji postavlja velika pitanja o izobrazbi, kulturi i radničkoj klasi, a pritom nikada nije pokroviteljski, glup, dosadan ili koristi groznu riječ 'uključivanje' - zapisala je engleska kritika.

Engleski dramatičar i scenarist Lee Hall (1966., Newcastle) rođen je u radničkoj obitelji. Na Cambridgeu je studirao englesku književnost te radio kao prikupljač sredstava za kazališta u Newcastleu i Londonu. Vjerojatno najpoznatiji njegov rad scenarij je za nagrađivani film “Billy Elliot”, postavljen i na pozornicama West Enda, Australije i Broadwaya, kao “Billy Elliot the Musical”, pri čemu je svaka ovjenčana nizom nagrada. “Slikari rudari” (The Pitmen Painters) praizvedeni su u Live Theatreu, Newcastle, u rujnu 2007.

Samo M. Strelec (1966., Ptuj) nakon kazališne i radijske režije na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani, gdje je diplomirao predstavom “Život plejboja” Dušana Jovanovića, usavršavao se na Visokoj školi za glumačku umjetnost Ernst Busch u Berlinu. Na kazališnim festivalima u Sloveniji i inozemstvu mnogo je puta nagrađivan, a osim sa slovenskim teatrima, kao redatelj je surađivao i s kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Virovitici, Beogradu, Gracu, Trstu... U Gavelli je do sada postavio predstave “Četvrta sestra” Janusza Glowackog, “Duh” Margaret Edson te “Platonov ili Drama bez naslova” Antona Pavloviča Čehova.

U predstavi igraju: Dražen Kühn, Đorđe Kukuljica, Franjo Dijak, Filip Križan, Ranko Zidarić, Nenad Cvetko, Hrvoje Kolobučar, Anja Đurinović Rakočević, Anja Šovagović Despot, Siniša Ružić i Andrej Kopčok. N.Vek.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike