Kultura
35. TJEDAN SUVREMENOG PLESA

Nova imena i predstave s međunarodne scene
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

ZAGREB

Ovogodišnje, 35. izdanje međunarodnog festivala Tjedan suvremenog plesa donosi nekoliko novih imena s međunarodne scene, kao i nove predstave nama poznatih, a publici dragih umjetnika, uz radove nekolicine hrvatskih autora, uključujući jedan premijerni naslov. Ovo je prilika dvostrukog slavlja, jer ujedno obilježavamo i vrijedan jubilej TRAFIK-a, jedinstvene skupine tranzicijskog kazališta. Zemlja partner ove godine je Italija, slijedom višegodišnje suradnje s talijanskom plesnom scenom i autorima, ističe se u najavi.

Svjedoci smo kako se pozicija suvremenog plesa, ali i položaj kulture općenito u Hrvatskoj sustavno destabilizira. Suvremeni ples, kao jedna od najdinamičnijih izvedbenih umjetnosti 20. stoljeća, a s istom tendencijom i u 21. stoljeću, izraz je autohtonosti i identiteta podneblja u kojemu nastaje, a ne samo autora koji stvaraju. Autorska djela nastaju kao osvrt i ogledalo su konteksta u kojemu nastaju: političkom, ekonomskom, socijalnom. Suvremeni ples u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, jednu od najduljih u Europi, ali po strukturi i po razini izdvajanja za tu djelatnost kao da smo na samom početku. Svemu usprkos nastojimo i vjerujemo u održavanje visoke razine kvalitete produkcija koje ovom prilikom predstavljamo. Kao i svih proteklih godina, festival slavi raznolikost ekspresije, slobodu duha, a kroz zajednička druženja uz ples i kroz refleksiju o temama koje nas sve više zaokupljaju, nudi prostor dijaloga i nadu za bolju budućnost, najavljuje se.

Festival ove godine djeluje u izuzetnim okolnostima i stoga je to vrjedniji srčani doprinos male ekipa koja vjeruje u ples i u to što radi, a to čini s optimizmom, uz brojne volontere i uz potporu svih onih koji su svojim doprinosima omogućili predstavljanje 35. Tjedna suvremenog plesa. Svima velika hvala. Svima poziv na ples! - pozivaju organizatori. N.Vek.

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike