Novosti
DRŽAVNE FINANCIJE

Porezni prihodi porasli 5 posto
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak na sjednici Vlade kako su lani prihodi proračuna iznosili 122,7 milijardi kuna, 5 posto više nego godinu dana prije, a to zahvaljuje pozitivnim gospodarskim kretanjima i poreznoj reformi, dok su rashodi bili manji nego što se planiralo. Rast prihoda zahvaljuje se rastu BDP-a za 2,8 posto, potaknutom još jednom rekordnom turističkom sezonom, rastom osobne potrošnje, izvoza i investicija, posebice privatnih, koje su ojačale za više od 7 posto na godišnjoj razini, kazao je Marić predstavljajući izvješće o izvršenju državnog proračuna i izvješće o primjeni fiskalnih pravila za 2017. Istaknuo je i da se dobri fiskalni i gospodarski pokazatelji zahvaljuju poreznoj reformi i nekim drugim koracima poduzetim u cilju poboljšanja investicijske i poduzetničke klime.

Od poreza na dohodak prikupljene su dvije milijarde kuna, što je 9,7 posto manje nego prethodne godine zbog poreznog rasterećenja dohotka. Od poreza na dobit prikupljeno je, pak, 15 posto više sredstava, 8,2 milijarde kuna. Prihodi od PDV-a dosegnuli su 47,6 milijardi kuna, što je 5,3 posto više nego godinu prije. Prihodi od posebnih poreza i trošarina porasli su, pak, za 2,6 posto, na 15,1 milijardu kuna. Prihodi od doprinosa dosegnuli su 23,2 milijarde kuna, 4,6 posto više nego godinu prije. Prihodi od pomoći, u čemu najveći dio čine prihodi iz EU fondova, dosegnuli su 8,5 milijardi kuna. H

EK PREPOZNAO NAPORE

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se osvrnuo na preporuke Europske komisije, kazavši da je dobro da je Komisija prepoznala napore Vlade na fiskalnoj konsolidaciji te poručio da je važno da se iz programa nacionalnih reformi realiziraju mjere kako bi se ojačao potencijal rasta hrvatskog gospodarstva.