Novosti
CRNO TRŽIŠTE

Na prodaji 2562 psa za više od - sedam milijuna kuna
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

Autori facebook-stranice “Psi laju, a karavane prolaze” upozorili su na razmjere nekontroliranog tržišta pasa u Hrvatskoj. Prema njihovu istraživanju na internetu, u samo 10 dana na prodaju je ponuđeno više od 2500 pasa, za koje su vlasnici tražili više od sedam milijuna kuna.

Kako navode iz udruge Prijatelji životinja, autori stranice proveli su akciju potaknuti zakonskom odredbom o obveznoj registraciji svih uzgajivača, neovisno o broju ženki za rasplod.

- Stranica je obradila sve oglase u samo jednom internetskom oglasniku u rubrici “Prodaja pasa” tijekom deset dana i utvrdila da su se samo u tom razdoblju prodavala ukupno 2562 psa, od čega 2466 štenadi i 96 odraslih pasa. Ukupan iznos koji se tražio za te pse veći je od nevjerojatnih sedam milijuna kuna, a kada bi se na to obračunao PDV, on bi iznosio više od milijun i osamsto tisuća kuna - ističu iz udruge Prijatelji životinja.

Najviše pasa prodano je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a na trećem mjestu našla se Osječko-baranjska županija, u kojoj su se u spomenutih 10 dana na prodaju nudila 252 psa u ukupnoj vrijednosti većoj od pola milijuna kuna. Vukovarsko-srijemska županija našla se na sedmome mjestu sa 137 ponuđenih pasa, za koje su vlasnici tražili više od 446 tisuća kuna, a u Virovitičko-podravskoj županiji nudila su se 84 psa na prodaju, za koje se tražilo više od 193 tisuće kuna. U Požeško-slavonskoj županiji prodavalo se 68 pasa u vrijednosti, prema procjenama vlasnika, od više od 158 tisuća kuna, a vlasnici 115 pasa u Brodsko-posavskoj županiji tražili su za njih više od 223 tisuće kuna.

Iz osječkog Azila za napuštene životinje Udruge Pobjede kažu da je novi Zakon o zaštiti životinja, koji je na snazi od listopada 2017. godine, propisao kako uzgajivači kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji ne mogu započeti obavljati djelatnost bez rješenja o registraciji uzgoja koje donosi nadležno tijelo, odnosno Ministarstvo poljoprivrede.

- Cilj je na taj način suzbiti crno tržište pasa i njihovo “štancanje” te uvesti red među same uzgajivače. Neki od njih drže da je dovoljno to što su članovi kinoloških udruga i odbijaju registrirati se pri Ministarstvu, čime i sami ulaze u područje nezakonitog uzgoja i kršenja zakona. Kazne za kršenje tih zakonskih odredbi su od 30.000 do 50.000 kuna za pravne osobe, uz 10.000 do 20.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, i 15.000 do 30.000 kuna za fizičke osobe - kaže Hrvoje Harač iz osječke Udruge Pobjede.

Sandra LACIĆ
MORA SE OBJAVITI BROJ MIKROČIPA

Kako ističe Hrvoje Harač iz Udruge Pobjede, Zakon o zaštiti životinja nalaže da prodavač mora pri oglašavanju pasa u svrhu prodaje ili promjene vlasništva osigurati, a oglašivač mora objaviti broj mikročipa psa i broj mikročipa majke psa. “Iako je ova odredba na snazi već više od pola godine i iako su udruge za zaštitu životinja i Ministarstvo poljoprivrede u više navrata upozorili na to sve oglasnike, oni i dalje krše Zakon i ne objavljuju u oglasima za prodaju pasa brojeve mikročipa psa i majke. Kazne su za kršenje tih zakonskih odredbi od 8000 do 15.000 kuna za pravne osobe, uz 3000 do 5000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, i tisuću do dvije tisuće kuna za fizičke osobe - dodaje Hrvoje Harač.

U Osječkoj županiji prodavala su se 252 psa za pola milijuna kuna

Možda ste propustili...